30 millió évvel ezelőtt keletkezett a Szent-András törésvonal - elpusztíthat mindent



Csupán néhány földrengés választja el a katasztrófától a San Franciscoi öböltérség lakóit? 

30 millió évvel ezelőtt keletkezett a híres San Andreas, avagy Szent-András törésvonal. Hivatalosan mégis csak 1895-ben kiáltották ki létezését, leginkább azért, mert már ekkor is sejtették, hogy a jövőben gondot fog okozni. Kaliforniát rengeteg földrengés rázta már meg az elmúlt évszázadokban, évezredekben, ennek köszönhető, hogy a kezdetben ártatlannak tűnő természeti jelenség, egyre nagyobbá és félelmetesebbé növi ki magát. Jelenleg 15 km mély és körülbelül 1300 km hosszú. 

Ennek tetemes része a tényleges földön található, a szárazföldön és a sivatagban, körülbelül 300-350 métere található a Csendes-óceánban. A két kőzetlemez rohamosan távolodik egymástól. Évente átlagosan 4-5 centivel kerülnek egymástól távolabbra, ám kivételesen esetekben, mint például egy földrengés, több méterré is kinőheti magát a különbség. 20 évvel ezelőtt egy ilyen természeti csapás során, 6 méterrel távolodott el egymástól a két lemez. 

Az állam geológusai rendszeres vizsgáljak a törésvonalat, hiszen folyamatosan mozgásban van. Számításaik szerint az elkövetkezendő 2 évtizedben nem kell tartani hevesebb földrengéstől, így a rohamos távolodástól sem. Ám a természet bármikor meglepheti az embereket, annak pedig súlyos következményei lehetnek. 

 

Ajánló

Ajánló