Félelmetes tényekkel hangolódhatunk a Halloweenra



Ismerjük meg jobban a külföldről átvett ünnepet!Egyre népszerűbb Magyarországon a Halloween, amire a legtöbben úgy tekintenek, hogy egy jó alkalom arra, hogy jelmezbe bújjanak és átbulizzák az estét. Az október 31-én esedékes ünnep azonban ennél többet jelent.


Kosztümök: A múltban a kelták abban hittek, hogy Samhain idején a holtak az élők között járnak, ezért jelmezbe bújtak, hogy elvegyüljenek, a gonosz lelkek pedig ne vegyék észre őket.


Töklámpás: Egy ír legenda úgy szól, hogy az ördög el akarta vinni egy Jack nevű ember lelkét a pokolba, ám a férfi több alkalommal átverte az ördögöt, aki végül megígérte, hogy lemond a lélekről. Amikor Jack meghalt, akkor nem engedték be a Mennyek Kapuján, mert rengeteg rossz dolgot tett életében.


A férfit a pokolba ment, de ott az ördög közölte, hogy ő nem fogja megszegni az ígéretét, úgyhogy Jack nem költözhet be hozzá. A mindenhonnan kizárt Jack arra ítéltetett, hogy a Földön kóboroljon. Idővel világító fénnyé változott.


A múltban sokan hittek a legendában, mert gyakran lehetett látni a mocsarak felett egy-egy furcsa fényt, ami a gázok miatt alakult ki. Ezek a jelenségek azonnal eltűntek, ha túl közel mentek hozzá az emberek.


Mivel régen még nem létezett tudományos magyarázat lidércfényre, ezért a babonás emberek abban hittek, hogy azok a megrekedt lelkek lebegnek a mocsár felett, akik se a mennybe, se a pokolba nem léphettek be. A töklámpásokat ezen lelkek tiszteletére gyújtották meg.


Realisztikus dekorációk: Napjainkban az ember annyira valósághű dekorációkat készítenek, hogy néha előfordul az Egyesült Államokban, hogy valaki azt hiszi, hogy csak egy babát lát, pedig valójában igazi holttestről van szó. Néhány évvel ezelőtt az egyik kisvárosban az egyik férfi azt hitte, hogy csak egy bábut akasztottak fel a fára. Később kiderült, hogy igazi hulla lógott a fán.


Babonák: Az egyik legenda szerint, ha Halloween éjjelén egyedül sétálunk a kihalt utcán, és léptek hallunk a hátunk mögül, akkor nem szabad megfordulnunk, mert a halál követ. Abban az esetben, ha mégis hátranézünk, egyenesen a szemébe, akkor végünk.


Egy másik babona úgy szól, hogy fogjunk az egyik kezünkben egy gyertyát, a másikban egy tükröt, és hátrálva menjünk le a lépcsőn, mert így megláthatjuk a jövendőbelinket. Ezt inkább ne próbáljuk ki, mert könnyen kitörhetjük a nyakunkat.


A holtak napja: Sokan úgy gondolják, hogy a holtak napja a Halloween mexikói megfelelője, mert ezen a napon a mexikóiak is a halállal foglalkoznak, ráadásul félelmetes kosztümökbe bújnak, ám a mexikóiak máshogy állnak hozzá a halottak napjához.


A Halloween sok országban a haláltól és a lélektől való félelmet jelenti, ám a mexikói holtak napja ünnepli és magasztalja a halált. A mexikóiak hite szerint ilyenkor visszatérnek az elhunytak lelkei a földre, ez pedig olyasmit, amit meg kell ünnepelni. Ezen az éjjelen sok családtag a temetőben tölti az egész éjszakát.


Salem: A Halloween fővárosa, ezért Salemben található a legtöbb dekoráció, rémisztő jelmez, és kísérteties látványosság. Halloween különleges élményt nyújt Salem, ahol életre kell a város boszorkányos múltja.


Mérgezett cukorkák: Régi városi legenda állítólag akkor terjedt el, amikor egy Timothy O’Brien nevű kisfiú ciánnal mérgezett édességet evett a gyűjtögetés után, és meghalt. Később kiderült, hogy a gyerek apja hatalmas életbiztosítást kötött a fiára, és ő akarta elkendőzni a gyilkosságot a legendával.


Az ördög gúnyolása: Régen az emberek úgy gondolták, hogy a legjobb fegyver az ördög ellen az, ha a büszkeségét támadják, ezért elkezdték kigúnyolni őt azzal, hogy felvették a ruháját.


Cukorkagyűjtés: A gyerekek a „csokit vagy csalunk” (trick-or-treat) felkiáltással kopognak be az ajtókon. A legismertebb Halloween szokásról azonban senki sem tudja, hogy valójában honnan származik.


Az egyik elmélet szerint a kelta időkben gyökerezik a szokás, mert akkoriban az özvegyek és az árvák élelemért könyörögtek a házaknál, hogy legyen mit eltenniük télire. Maga a „trick-or-treat” kifejezés valószínűleg a XX. századi ír bevándorlóktól származik.


Kísértetjárta házak: Halloween idején megnő a kísértetjárta házak népszerűsége, mert valamiért az emberek arra vágynak, hogy alaposan megijedjenek. Egyszer egy lány annyira megrémült az egyik szellemházban, hogy kómába esett.


(Forrás: bizzariummagazin)

 

Ajánló

Ajánló