Hajóra fel!



Izgalmas és emlékezetes kaland a hajókirándulás.Repülő, autó, busz, vonat. Általában ezek jutnak az eszünkbe, ha utazáson törjük a fejünket, pedig számtalan remek hajókirándulás közül választhatjuk ki a nekünk legjobban megfelelőt, ráadásul így nemcsak egy helyet fedezhetünk fel, hiszen a hajó többször kiköt.

Az óceánjárós kirándulástól sokan azért ódzkodnak, mert azt hiszik, hogy bezártságérzetük lenne vagy unatkoznának, ráadásul sok rémhírt olvastak a hajókirándulásokról. Igaz, ami igaz, az ördög nem alszik, és az is csak a filmekben fordulhat elő, hogy modellszépségű nők és férfiak vesznek körül a hajón, ám hiba lenne néhány félelem miatt kihagyni egy ilyen örök életre szóló kalandot.

A hajókkal kapcsolatban a tengeribetegség a első, ami az eszünkbe juthat. Igaz, hogy a tenger kiszámíthatatlan, de az óceánjárókat nem úgy építik meg, mint egy ladikot, hanem olyan technikával, hogy a turisták szinte meg sem érezik a hánykolódást.

Természetesen nem árt az óvatosság. Ha hajlamosak vagyunk a tengeribetegségre, akkor nézzünk utána, hogy milyen gyógyszerekkel, tapaszokkal, természetes hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk, de a hajóorvos is adhat injekciót, ami biztos használni fog.

Ha életükben először szeretnénk óceánjáróval utazni, és megtehetjük, akkor próbáljunk minél nagyobbat választani, mert minél nagyobb egy hajó, annál kevésbé érezni a természet változásait!

Ahogy fentebb említettük, az óceánjárók nem a fiatal felnőttek szórakozása, de még a középkorúak is ritkán fordulnak meg a fedélzeten, úgyhogy félig-meddig jól gondolják azok, akik azt hiszik, hogy tele van idősekkel a fedélzet. Ezeken a hajókon legtöbbször 55 év az átlagéletkor.

Ám ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs fiatal az óceánjárókon, hiszen egy kisváros összes lakója felszállhatna, annyi hely van ezeken a hajókon. Köztük akadnak nászutasok, a hajózás és vízi sportok megszálltjai, gyermekes családok, de még egyedülálló milliomosok is.

Az is biztos, hogy csak az képes unatkozni egy óceánjárón, aki unatkozni akar, hiszen rengeteg program közül válogathatunk ugyanúgy, mint akkor, amikor azt választjuk ki, hogy családos útra, vagy például szingli kirándulásra vágyunk-e.

A tengeribetegség mellett sokat a fertőzések miatt is aggódnak. A vírusok terjedést sehol se lehet kizárni, de ritkán fordul elő, hogy betegek között töltenék az utat. Többnyire a norovírus fordulhat elő, aminek hányás, hasmenés, láz a tünete, de ezt is el tudják kerülni az utasok, ha betartják az egészségügyi szabályokat, így például a kézmosásra vonatkozó előírásokat.

Sok első utazó azt gondolja, hogy csak a tengert fogják látni, ha hajókirándulásra indul, ám ez tévedés, mert a hajók több kikötőt is útba ejtenek, ahol körbe lehet nézni. A mediterrán tengeri utakon például napokra lehorgonyoz a hajó.

Ugyancsak hibás elképzelés, hogy a hajókon kisestélyiben kell megjelenni az éttermekben, és kötelezően ahhoz az asztalhoz kell ülni, ahova előzetesen ültették. Mivel minden hajótársaság egyénileg határozza meg a szabályokat, ezért indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk a társaság honlapján.

Ha már internet, akkor nem kell aggódnunk, hogy a hajókirándulás közben nem jutunk hozzá a világhálóhoz, mert az óceánjárókon van internetkávézó, és wi-fi elérhetőség, igaz ez nem lesz olcsó. Amennyiben a hajó kiköt egy-egy városnál, akkor városnézés helyett, az internetfüggők kereshetnek olyan helyeket, ahol jóval kevesebb pénzért ellenőrizhetik kedvenc weboldalaikat.

Az óceánjárókra nyugodtan felszállhatnak azok is, akik azt hiszik, hogy végig be lesznek zárva egy kis lyukba, mert ezek a hajók nem ritkán 16 emeletesek. A bezártság mellett, az unalomtól se kell tartani, mert napközben különböző elfoglaltságokat kínál a legénység.

(Forrás: Útisúgó)

 

Ajánló

Ajánló