A karácsony vallásos jelképei



Nem tudja mindenki, hogy mit jelent az áldás, az oltár vagy a gyertya.A karácsonyt azok is megtartják, akik nem hisznek Istenben, Jézusban vagy az angyalokban, de szeretnének a családjukkal lenni, a szeretetet ünnepelni, és ajándékozni. Míg az ünneplők egy része tisztában van az egyes karácsonyi jelképek jelentésével, addig a többiek csak használják azokat. Most nekik nyújtunk egy kis segítséget.

Madonna: A Földanya tiszteletével kezdődött a madonnák imádata. A középkorban minden szentnél jobban tisztelték Máriát, Jézus Krisztus anyját, akinek a május, a nyár első havának tartott hónapot szentelték.

A tarot kártyában a Főpapnőt ábrázoló kártya a jóslás képességével megáldott nőt, az intuitív tudatosságot jelképezi. Ha róla álmodunk, akkor olyan változás következik be az életünkbe, amit egy nő fog előidézni.

Templom: Egy vagy több istennek szentelt hely, melynek elnevezése egy a latin szóból ered, aminek a jelentése „nyitott vagy felszentelt” hely, ahol az adott isten vagy istenek mását vagy jelképét tartják. Az ókori Egyiptomban a fáraók temetkezési kápolnái voltak az első templomok. A templomok feldíszített karácsonyfáinak a zöld színe az örök életet, az isteni szeretet áradását szimbolizálja, míg a fényei Krisztust és a reményt.

Oltár: A múltban véráldozatokat mutattak be az oltáron, ami később olyan síremlék lett, ahol az emberek felajánlásokat tehettek az istenként tisztelt ősöknek. A keresztények ezt a hagyományt ápolják azzal, hogy a szentek relikviáit őrzik az oltárok mélyedéseiben.

Az oltárokat asztalként is használták, ugyanis ételeket, italokat helyeztek rájuk. Ezt eleveníti fel az úrvacsora és az áldozás a keresztény templomi szertartásokon. Jézus Krisztus trónusának, jászóljának és sírjának is tartják. Az oltár mindig a templom központi helyén áll, azért, hogy így fejezze ki a megváltó áldozatának fontosságát.

Gyertya: Az adventi koszorún négy héten át, minden vasárnap meg kell gyújtani egy gyertyát, aminek lángja a megtisztulás egyetemes jelképe, de emellett szimbolizálja a jóság és a szellemiség fényét, valamint Logoszt, a Világ Fényét, amit Jézus Krisztus hozott a földre. Ez magyarázza azt is, hogy a hívők miért gyújtanak gyertyát, ha imádkoznak.

Karácsonykor az év leghosszabb éjszakáját is jelképezi a gyertyaláng. Egy régi hagyomány szerint ilyenkor a ház ura fog egy égő gyertyát, amivel végigjárja a házat és az istállót azért, hogy elűzze a vészjósló, sötét erőket. A néphit szerint a túlvilágon mindenkiért ég egy gyertya addig a pillanatig, amíg az ember életben van. A gyertya sok szertartás alapja. Használják például keresztelőn, esküvőn, ravatalnál, születésnapon, de még ördögűzéskor is.

Áldás: Az isteni védelmet és segítséget jelenti. A hiedelem szerint egy olyan erőről van szó, aminek intenzív hatása képes arra, hogy megváltoztassa annak a személyiségét, aki az áldást kapta. Az áldás akkor jelent igazán sokat, ha egy olyan ígéretet tartalmaz, amire valaki teljes szívével vágyik.

Japánban a szülők minden gyereknapon szentélybe viszik a gyereküket, hogy áldást kérjenek rá. Az ünnepek idejét, különösen karácsonykor, a hívők sokkal magasztosabb várakozással mennek a templomokba, ezért ők olyan áldást kapnak, ami fénnyel és tettvággyal ruházza fel őket.

(Forrás: bien.hu)

 

Ajánló

Ajánló