13 érdekes tény a péntek 13-ról



Meglepő információk a balszerencsésnek beállított napról és számjegyről.Ha babonás vagy, akkor sokként érhet, ha ránézel a naptárra, hiszen péntek és tizenharmadika van. Ez két dolgot jelenthet. Vagy rettegsz, hogy milyen balszerencse fog érni, vagy örülsz, mert inkább abban hiszel, hogy ez a dátum csak szerencsét hozhat.

Amennyiben csak legyintünk az egészre, és legfeljebb az időjárás ijeszt meg, esetleg a közeledő hétvége ténye fakaszt mosolyt az arcodra, akkor is érdekes lehet a számodra a következő tizenhárom tény.

1. Az egyik alkalommal Mark Twain tizenhárom embert hívott meg vacsorázni. Az egyik barátja figyelmeztette a baljós számra, mire Twain közölte, hogy csak tizenkét adagnyi ételt készített.

2. Az ókori egyiptomiak szerencsésnek tekintették a tizenhármas számot, mert a hitviláguk szerint, ennyi állomása van az életnek, amelyet a halál utáni léttel kapcsoltak össze. A félelem akkor jelent meg, amikor mások átvették az egyiptomiaktól a túlvilággal kapcsolatos nézeteket.

3. 2017-ben már csak októberben esik péntekre tizenharmadika.

4. 1307. október 13-án (pénteken) IV. Fülöp király rengeteg ember otthonában rendelt el házkutatást Franciaországban. Száznál is több embert kínoztak meg.

5. A Cornell Egyetem pszichológusai rájöttek, hogy abban az esetben, ha valami rossz történik velünk péntek 13-án, akkor az agyunk azt örökre ehhez a naphoz fogja kötni.

6. Létező fóbia a mai naptól való félelem. Ezt araskavedekatria fóbiának nevezi a tudomány. Aki a tizenhármas számtól retteg, annak triskaidekafóbiája van.

7. A péntek 13 jelképei közé tartozik a fekete macska, illetve Hollywood kultuszt teremtett a Péntek 13 című filmmel, ami miatt a maszkos gyilkos is ennek a napnak a szimbóluma lett.

8. A kórházakban és a szállodákban rendszeresen nincs 13. emelet, de sok légitársaság is száműzte a számot.

9. Roosevelt állítása szerint az a legjobb, ha egyik hónap tizenharmadik napján sem utazunk, de vacsorára se hívjunk tizenhárom embert. Napóleon és Hoover elnök is félt a tizenhármas számtól.

10. A pogány hitvilág úgy tartja, hogy szerencsét hoz a tizenhármas szám. Ennek oka az, hogy ez a teliholdak éves számát jelenti.

11. A mai napig tisztázatlan kérdés, hogy miért balszerencsés, ha péntekre esik tizenharmadika. Sokan a Bibliával magyarázzák a dolgot, mert tizenhárom személy vett részt az Utolsó Vacsorán, a keresztre feszítés pedig pénteken történt.

12. Alfred Hitchcock és Fidel Castro péntek 13-án jött a világra.

13. A skandináv mitológiában is szerepel a tizenhármas szám, és az attól való félelem. Erre a Lokasenna (Loki csúfolódik) című vers ad magyarázatot. A történetben Aegir tengeristen 12 istent vendégelt meg. A vendégek között volt Loki, aki megölte a szolgálót, majd sértegetni kezdte a többi ászt és vánt. A lakoma Loki büntetésével ér véget, de az eseménynek hosszabb távú hatása volt, ugyanis ez vezetett a Ragnarökhöz, a világvégéhez.

(Forrás: bizzarium.com)

 

Ajánló

Ajánló