Katasztrofális lenne, ha eltűnne a Nap



Tizenkét következmény, ami akkor várna ránk, ha sötétségbe borulna a világ.A szürke, borús időben ritkán látjuk a Napot, de tudjuk, hogy ott ragyog a felhők felett, és egyszer elő fog bukkanni, hogy újra melegítse az arcunkat. Amikor a téli hidegben már a tavaszi napsütésről álmodozunk, akkor eszünkbe se jut, hogy milyen nagy katasztrófa lenne, ha egyszer csak eltűnne a Nap.

1. Abban az esetben, ha a Nap megszűnne létezni, akkor a legtöbb baktérium napokon belül elpusztulna, de akadna néhány mikroorganizmus, ami képes lenne túlélni a katasztrófát.

2. Amennyiben eltűnne a Nap, akkor azt rendkívül gyorsan észrevennénk, hiszen egy perccel később teljes sötétségbe borulna a Föld.

3. A Nap nélkül az emberiség egy hónap alatt kihalna. Csak azok élhetnék túl a katasztrófát, akik egy bunkerben, esetleg az óceán mélyén, egy tengeralattjáróban bújnának el.

4. Ha egyik pillanatról a másikra eltűnne a Nap, akkor a növények nagyobb része túlélné az első heteket, de a napfény nélkül végül a legszívósabb növény is elpusztulna. Ezt követné a növényevő állatok halála.

5. Régi igazság, hogy amikor valaki nyer, akkor más veszít. Ez a Nap eltűnésekor is igaz lenne, hiszen a dögevők valószínűleg jól járnának, mert nekik bőven lenne mit enniük a sok állattetem miatt, de persze előbb-utóbb a dögevők táplálékforrása is elapadna.

6. Amikor a Nap eltűnése után a Föld hőmérséklete elérné a -240 fokot, akkor az óceánok teljesen befagynának. Ennek a következménye az, hogy teljesen összeomlana az atmoszféra, és többé semmi sem védené meg a bolygót a kozmikus sugárzástól.

7. Nap nélkül az óceánokat jégpáncél szigetelné, tehát azoknak a teljes befagyása évezredekig is eltarthatna.

8. Ha egyik pillanatról a másikra eltűnne a Nap, akkor a bolygók nyolc perc után nem keringenének a Nap gravitációs vonzása nélkül, hanem egyenes vonalon utaznának a világegyetemben.

9. Nem pusztulna el minden növény az első hetekben. Néhány nagyobb fafajta akár évezredekig is kitarthat.

10. A csillagokat továbbra is látnánk, de a Hold örökre eltűnne, mert azt a Nap világítja meg.

11. Néhány nap múlva rohamosan zuhanna a Föld hőmérséklete. A Nap eltűnése után két hónappal már -120 fokos hideget mérhetnénk. Négy hónappal később -200 fok lenne a hőmérséklet csökkenése.

12. A Nap eltűnése azt jelentené, hogy az összes óceán felülete befagyna. Csak a tengerfenéken élő állatok tarthatnának ki még egy ideig.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló