15 éve nem használ pénzt a 69 éves nő



Heidemarie Schwermer elmesélte, hogy miért döntött úgy, hogy többé nem foglalkozik az anyagiakkal.Huszonkét évvel ezelőtt Heidemarie Schwermer belátta, hogy a házassága olyan válságba került, amiből nincs kiút, ezért fogta a két gyermekét és Dortmundba költözött. A középkorú, gimnáziumban tanító nőnek hamarosan szemet szúrt, hogy milyen sok a hajléktalan.

Az asszonyt annyira lesújtotta a látvány, hogy elhatározta, tesz valamit az utcán élőkért. Schwermer hitt abban, hogy az embereknek nem kell pénz ahhoz, hogy visszatérjenek a társadalomba, mert ehhez elég, ha esélyt kapnak arra, hogy újra hasznosnak érezzék magukat és talpra álljanak.

Ezzel a gondolattal született meg a „Gib und Nimm”, vagyis az „Adni és kapni” elnevezésű cserebolt ötlete. Ebben az üzletben az emberek pénz nélkül kereskednek egymással. A régi ruhákat például konyhai eszközökre lehet cserélni, az autószerelést pedig vízvezeték-szerelésre lehet beváltani.

Schwermer boltja eleinte nem tetszett a dortmundi hajléktalanoknak, akik közül többen elmondták neki, hogy egy tanult középosztálybeli nő nem értheti meg azt, hogy milyen az ő helyzetük. Ha az utcán élők nem is, de a nyugdíjasok és a munkanélküliek kihasználták a boltban rejlő lehetőségeket. Az emberek a régi holmijukat és a szaktudásukat kezdték cserélni.

A nem mindennapi üzlet lassan Dortmund egyik nevezetességévé vált, Schwermer pedig elgondolkodott a saját életmódján. A nő rájött, hogy rengeteg olyan dolga van, amire valójában semmi szüksége.

Schwermer először azt találta ki, hogy csak akkor vehet valamit, ha előbb valami mást továbbad. Hamarosan azonban arra is rájött, hogy tulajdonképpen a munkáját sem szereti, ráadásul biztosra vette, hogy a fájós hátának és állandó betegségeinek köze van a boldogtalanságához.

A nő úgy döntött, hogy munkát vált. A diplomás tanár otthagyta az iskolát, és inkább tányérokat kezdett mosogatni 10 márkás órabérért. Sokan nem értették Schwermer furcsa váltását, de ő érezte, hogy egyre jobban van.

1995-re a bolt annyira megváltoztatta Schwermer életét, hogy az asszony tulajdonképpen már semmire sem költött, mert mindent megszerzett, amire szüksége volt. Egy évvel később úgy döntött, hogy pénz nélkül fog élni.

A gyermekei ekkor már elköltöztek tőle, úgyhogy semmi akadálya nem volt, hogy eladja a dortmundi otthonát és nomád életet kezdjen élni. Eleinte csak egy évig akart pénz nélkül, cserekereskedelemmel élni, de annyira megtetszett neki ez az életmód, hogy már 15 éve nem változtatott rajta.
A boltja alapelve értelmében a Gib und Nimm vásárlóinak háztartásaiban végez különböző feladatokat, amiért cserébe ott lakhat. A ma már nagyon boldog 69 éves asszony két könyvet írt a pénz nélküli életről, de a könyveladásokból befolyt pénzt sem tartja meg, hanem azt eladományozza, amivel rengeteg embert tesz boldoggá.

Schwermer elárulta, hogy sokkal egészségesebb és boldogabb, mint régen. Hozzátette, hogy 200 eurója van a vészhelyzetekre. Ha ennél több pénzhez jut, akkor azt továbbadja. Emellett társadalombiztosítása sincs, mert nem szeretné, ha bárki azt hinné, hogy meglopja az államot. Ha pedig beteg lesz, akkor hisz abban, hogy a teste meggyógyítja önmagát.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló