A legjobb magyar csillagvizsgálók



Budapesten, Győrben, Szegeden, Debrecenben, a Mátrában vagy Veszprémben kémlelhetjük az eget.Ha érdekelődünk a csillagos égbolt iránt, akkor Magyarországon több obszervatóriumban is kielégíthetjük a bennünk élő csillagász kíváncsiságát. Ez egyfelől azért lehetséges, mert hazánkban évente 80-120 derült éjszaka akad egy évben, másfelől Budapesten, Győrben, Szegeden, Debrecenben, a Mátrában vagy Veszprémben is található szabadon látogatható csillagvizsgáló.

Polaris csillagvizsgáló – Óbuda: Az obszervatóriumban esti távcsöves bemutatókat tartanak. Mivel a kupolában gyengék a fények, ezért nagyon figyeljünk a lábunk elé! A programban távcsövekkel nézhetjük meg az aktuális égi látnivalókat, amelyekről elmondják, hogy melyik miért érdekes. Itt megismerkedhetünk a csillagképekkel és legendájukkal. A Polaris csillagvizsgálóban szakkörökön is részt vehetünk, de rendszeresen vannak programok és előadások is.

Piszkéstetői obszervatórium: Március 1. és október 31. között várják a csoportokat az intézménybe, előzetes időpont egyeztetés után. Az 1-1,5 órás programok során megismerhetjük az obszervatórium feladatait és a távcsöveket. Mivel itt tudományos munka folyik, ezért nincs éjszakai égbolt megfigyelésre lehetőség.

Pannon csillagda: Bakonybélen találhat a csillagvizsgáló, aminek állandó kiállítása a csillagászat és az űrkutatás történelméről szól. Itt meteoritot érinthetünk, szkafanderes ruhával ismerkedhetünk, nappal napkitörést, éjjel a csillagos égboltot figyelhetjük meg.

A Pannon csillagda programjai 1,5-2 órásak. Az itt található planetárium hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. Közép-Európában ez az első, és eddig egyetlen Ultra HD felbontása digitális planetáriuma.

Zselici Csillagpark: A Zselici Tájvédelmi Körzetben találhatjuk a Csillagparkot, ahol az 1,5 órás program során megnézhetjük például a Napot, de ezen kívül még sokféle program várja az érdeklődőket.

A csillagvizsgálón kívül 54 személyes planetárium, egy 25 méteres fakilátó, túraösvények és információs pont található itt. A Zselici Csillagpark épületében több kiállítás is megtekinthető. A csillagászati tárlaton a meteoritokról és a Hubble űrtávcsőről hallgathattunk meg előadást.

Uránia Csillagvizsgáló: Egyénileg, de csoportosan is mehetünk az 1 órás programra, amelyen előadásokat hallgathatunk meg. Megtudhatjuk, hogy mit figyelhetünk meg az égen, de hallhatunk a bolygókról és a Naprendszerről is. Megismerhetjük a csillagok születését, az asztrofizikát, de még a földönkívüli élet kutatásáról is szerezhetünk információt.

Itt nézhetjük meg a 90 éves Heyde becenevű távcsövet is, amihez hasonló csak Rio de Janeiróban van.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló