Miért tekintik ellenségnek a repülőtereken a macskákat?



Tíz titok, amit a reptéri ellenőrök szeretnek elhallgatni az utasok elől.Ha repülővel utazunk, akkor jól tudjuk, hogy érdemes úgy felöltözni, hogy az ne okozzon problémákat a reptéri biztonsági ellenőrzésnél, ami hosszú és macerás, hiszen le kell venni az övet, ékszereket, cipőt, ráadásul még meg is motoznak.

Ez nem csak az utasoknak kellemetlen, hanem az ellenőrök se élvezik különösebben a munkájukat, amelyről most tíz olyan dolog derül ki, amit szeretnek elhallgatni az utasok elől.

Ételbe rejtett bombák: Nehéz megkülönböztetni a sajttól a C4-es robbanószerkezetet. Ennek oka az, hogy a biztonsági ellenőrzésnél minden étel, beleértve a húst, narancssárga színnel világít a kijelzőn, ahogy a bomba is.

Hírességekkel is kapcsolatba kerülnek: Sok ellenőrnek van legalább egy története valamelyik hírességgel, akit láttak, esetleg átvizsgáltak. Ezek a tapasztalatok tarthatják bennük a lelket, miközben az unalmas munkájukat végzik.

Eladhatják a cuccainkat: Azokat a tárgyakat, amelyeket a repülőtereken elkoboztak, mindig pénzzé teszik. Amerikában a késeket, ollókat és fegyvereket eladják, míg Magyarországon csak az elkobzott ollókat adják tovább a rászoruló iskoláknak.

Megtartják az aprót: 2015-ben az amerikai repülőtereken 224 millió forintnak megfelelő dollárt hagytak el összesen. Ez kétszer több, mint amennyi 2014-ben volt. Az elhagyott pénzt külön alapba gyűjtik, majd a felhasznált összeget követhetővé teszik.

Szakzsargont használnak: A reptéri biztonságiak 30 percenként változtatják az ellenőrzésre kijelölt sort. A gyors és zárt kommunikációhoz hozzátartozik, hogy olyan szavakat és kifejezéseket használjanak, amelyeket az utasok nem érthetnek. A szakzsargon azért kell, hogy a biztonságiak felhívják egymás figyelmét a közelgő veszélyre, vagy vicces helyzetre.

Mennyire biztonságos: 2015-ben zajlott egy titkos akció, aminek célja az volt, hogy hamis robbanóanyagokat és illegális fegyvereket próbáltak átjuttatni az amerikai repülőterek biztonsági zónáján. 95 százalékban sikerült átvinni a tárgyakat, ezért szigorítottak a rendszeren.

A biztonságiak nem rendőrök: A biztonságiak feltartoztathatnak a rendőrök kiérkezéséig, de a repülőtérről bármikor elmehetünk, ha a biztonságiak nem akarnak átengedni a biztonsági kapun.

Nincsenek juttatások: Ellentétben a repülőgép-személyzettel és a stewardessekkel, a biztonsági személyzet nem számíthat juttatásokra, nem kapnak ingyen ételt vagy repülőjegyet. Ha elfogadnak valamiféle ajándékot, akkor azért kirúgás jár. Ez alól csak az a kivétel, ha családtag vagy közeli barát adta az ajándékot.

Nem szeretnek pakolni: A csomagoknak nagyjából az 5 százalékát nézik át. Sok ellenőr ugyanúgy elrendezi az utasok holmiját, ahogy azokat bepakolták, de akadnak, akik utálnak pakolni, ezért kifolyt krémek, törött üvegek és kibontott ajándékok látványa fogadja az utast, ha kinyitja a bőröndjét.

A macskák, mint ellenségek: A biztonságiak azért nem kedvelik a macskákat, mert azoknak a szőrét át kell simítani az ellenőrzéskor, ezért előfordulhat, hogy eliszkolnak. Ha egy macska átszökik a biztonsági kapun, akkor az potenciális veszélyt jelent, tehát lezárhatják az egész terminált. A kutyákkal nincs ilyen gond, mert ők imádják a simogatást.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló