Érvek a kerékpározás mellett



Miért érdemes nyeregbe pattanni?Általában a kerékpározók két táborra oszthatóak. Az egyik csoport télen sem teszi el a kétkerekűt, míg a másik csoport csak akkor veszi elő a kerékpárt, ha szép és kellemes idő van. A két kategória abban közös, hogy jól tudják, hogy mennyi előnye van a biciklizésnek.

Ha eddig nem próbáltuk ki a kerékpározást, akkor a következő érvek biztos, hogy elég meggyőzőek lesznek ahhoz, hogy nyeregbe pattanjunk, és legalább napi 30 percet tekerjünk, ugyanis ennyi is elég ahhoz, hogy élvezhessük a bicajozás élettani hatásait.

Közlekedés: Nem kell várni a buszra, a villamosra, vagy a metróra, valamint a dugóban sem kell vesztegelnünk az autónkkal, hiszen kétkeréken könnyen eljuthatunk az egyik helyről a másikra.

Emésztés: A rendszeres fizikai aktivitásnak hála, az elfogyasztott étel gyorsabban végigmegy az emésztőrendszeren, és ezért könnyebben megszabadulunk a salakanyagtól. A gyorsabb bélmozgás a bélráktól is megvéd, és csökkenti a telítettség érzetet.

Szex: A rendszeres mozgás hatására javul a vérkeringésünk, ami jó hír a libidónak.

Vidámság: A szabadban töltött idő segíti az endorfin termelődését, ezért ellenállóbbak leszünk a stresszel szemben, tehát a mozgással hatékonyan harcolunk a depresszió ellen.

Rák: Félóra bicajozás 50 százalékkal csökkenti a rák kialakulásának az esélyét. A nőknél 34 százalékkal kisebb az esélye a mellrák kialakulásának.

Tüdőkapacitás: A rendszeres kerékpározás során, a felnőttek tízszer több oxigént vesznek fel, mint azok, akik a tévé előtt ülnek. A biciklizésnek hála, a szív és a tüdő hatékonyabban dolgozik.

Család: Az egyik legjobb családi, szabadidős tevékenység a kerékpározás, amit felnőttként, és gyerekként is élvezünk.

Öregedés: A rendszeres biciklizés javítja a bőr ellenálló képességét az UV-sugarak ellen, csökkenti az öregedés jeleit.

Kreativitás: Regényt írunk, zenélünk, festünk, vagy valamilyen más kreatív tevékenységet folytatunk, viszont most alkotói válságba kerültünk? Akkor vegyük elő a biciklit, mert 25 perc testedzés már javít a kreatív gondolkodáson.

Agyi teljesítmény: Akár 15 százalékkal is javulhat a memóriánk, ha rendszeresen végzünk kardiójellegű mozgásformát, például a biciklizést.

Főnök: Ha munka előtt vagy ebédkor rendszeresen mozgunk, akkor sokkal hatékonyabban és motiváltabban dolgozunk, és kevesebb stressz ér, tehát a főnök szeretni fog.

Barátok: A biciklizés kiváló arra, hogy új ismeretségekre tegyünk szert, tehát bővíthetjük, színesíthetjük az emberi kapcsolatainkat.

Zsír: Ha túlsúlyosak vagyunk, és mozogni szeretnénk, akkor ne a futást válasszuk, mert annál a testsúly háromszorosának megfelelő erőhatás éri az ízületeket, ezért a kerékpározás sokkal jobb választás.

Magzat: Egy kutatás szerint azok a kismamák, akik a várandósság alatt mozogtak sokkal jobb kedvűek, és könnyebben hozzák világra a gyermeküket, a szülés után gyorsabban regenerálódnak, nem lesznek depressziósak, a magzat is jobban fejlődik, és kisebb a túlsúly esélye. Persze, még mielőtt bicajozni kezdünk, kérdezzük meg az orvosunkat, hogy biztos jó ötlet-e terhesen kerékpározni!

Alvás: A kora reggeli kerékpározás rövid távon megerőltető lehet, ám hosszú távon kedvezően hat az alvás minőségére. 20-30 perc biciklizés után sokkal könnyebben alszunk el, és egy órával többet is alszunk, mint korábban.

(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló