A magyar savas gyilkos



Riporterek találták meg 2002-ben Káplány Gézát, aki féltékenységből ölte meg a feleségét.Jelenleg senki sem tudja, hogy egyáltalán életben van-e még Káplány Géza, aki a történelem egyik legbrutálisabb gyilkosságát követte el az 1960-as években. Dr. Káplány Géza jóképű aneszteziológus orvosként kezdte a karrierjét, majd az 56-os forradalom után Dánián és Nagy-Britannián keresztül eljutott az USA-ba, ahol San Joséban telepedett le.

Az orvos Geza DeKaplany néven folytatta a praxisát. 1962 nyarán San Franciscóban járt, ahol egy bárban megismerkedett a táncosnőként dolgozó Piller Hajnával, aki a kétszeres olimpiai bajnok vívó, Piller György lánya volt. Pillár az 1956-os, Melbourne-ben rendezett olimpia után utazott haza.

Káplány annyira beleszeretett a nőbe, hogy hamarosan megkérte a kezét. Habár Hajna akkoriban valaki másba volt szerelmes, mégis igent mondott, köszönhetően a már megözvegyült anyja nyomásának. Az orvos és a táncosnő csak öt hete volt házas, amikor a lakásnál megjelent a rendőrség.

Hamarosan az a sokkoló hír került napvilágra, amely szerint Káplány rájött, hogy a felesége csalja az igazi szerelmével, egy mérnökkel. A féltékenységtől megbolondult orvos savas kínzókamrává változtatta a lakást, ahol a feleségét az ágyhoz drótozta, majd a teste több pontját savval öntötte le.

Az orvos azt vallotta, hogy nem akarta megölni Hajnát, hanem csak el akarta csúfítani. A borzalmas kínokat átélő nő öt hétig élt, majd a kiszabadítása után, rettenetes kínok között, meghalt. A magyar aneszteziológust bíróság elé állították, ahol azzal próbált védekezni, hogy skizofrén, a gyilkosságot pedig nem ő, hanem a másik énje, a nőcsábász Pierre laRoche követte el.

A vádlott azt állította, hogy csak azért van tudomása Pierre létezéséről, mert nem egyszer előfordult, hogy számára teljesen idegen nők szólították meg és Pierre-nek nevezték, ám a bíróság által elrendelt szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy szó sincs skizofréniáról, ugyanis mindez Káplány ravasz kitalációja, hogy megússza a büntetést.

A savas gyilkos szerencséje az volt, hogy ebben az időszakban az életfogytiglanra ítélt raboknak még lehetősége volt arra Kaliforniában, hogy hét év börtön után kérhessék a feltételes szabadlábra helyezésüket. Ez Káplánynak a második próbálkozásra, 12 év börtön után sikerült.

A savas gyilkos nem csak a börtönt, hanem az Egyesült Államokat is elhagyta, ugyanis Tajvanra küldték, hogy egy katolikus misszióban dolgozzon, mint orvos. A férfi ebben az időben azt állította, hogy az élete további éveiben a szegények gyógyításával fog foglalkozni.

A nagy elhatározás csak négy évig, 1979-ig tartott, mert akkor megszökött és senki sem akadt a nyomára, egészen 2002-ig, amikor újságírók találták meg egy német kisvárosban, ahol teljesen új életet kezdett a Tajvanon megismert feleségével.

A riporterek kiderítették, hogy az akkor 70 éves orvos két évvel korábban szerezte meg a német állampolgárságot, ami azt jelentette, hogy nem adták ki az Egyesült Államoknak. A savas gyilkos könyörgött az újságíróknak, hogy ne közöljék le a történetét, mert azzal tönkretennék az új életét, és különben is már megfizetett azért, mert egyszer hibát követett el.

Az, hogy 2002 óta mi történt a savas gyilkossal, senki sem tudja. Lehet, hogy már meghalt, de az sincs kizárva, hogy még mindig a német nyugdíjasok békés életét éli.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló