A szüleinktől örököltük a kávéimádatot



Meglepő tulajdonságok, amiket a géneknek köszönhetünk.Általában kétféle ember létezik. Az egyik szeretne hasonlítani legalább az egyik szülőjére, míg a másik attól fél a legjobban, hogy egyszer rá kell jönnie, hogy ugyanolyan, mint az anyja vagy az apja.

A tudósok szerint mindegy, hogy mit akarunk, mert a genetika miatt vannak olyan fizikai tulajdonságaink, amiket a szüleinktől örököltünk.

Autó vezetése: A tudósok régebb óta gyanítják, hogy nincs meg mindenkiben az a veleszületett képesség, ami lehetővé teszi, hogy autót vezessen, mert bizonyos génektől függ, hogy hogyan reagálunk a vészhelyzetben, mennyire gyors a reakcióidőnk, és hogyan működésik a memóriánk. Természetesen a szabályokat bárki megtanulhatja, ahogy a vizsgán is átmehet.

Kávéimádat: A gének a felelősek azért, ha sok kávét iszunk, legalábbis ezt derítették ki az összehasonlító kutatások, amiket a nem kávézó és a kávérajongó emberek között végeztek el a tudósok. A nem kávézó csoport tagjainál a koffein sokkal lassabban szívódott fel, emiatt nekik nem kellett kávé ahhoz, hogy energikusak legyenek.

Népszerűség: Az emberiség kezdetén azok, akik értékes információval rendelkeztek arról, hogy hol van táplálékforrás, illetve milyen veszély leselkedik a csoportra, azok elnyerték a csoport tagjainak figyelmét. Az akkor népszerű emberek ezt géneken keresztül adták tovább az utódaiknak. Ezt azok a személyek örökölték meg, akik népszerűbbek a társaiknál.

Örökölt-cukorbetegség fiatal korban: Néha az aktív életmód ellenére is lehetnek cukorbetegek a serdülőkorú gyerekek és fiatalok. Ez az örökölt-cukorbetegség egy genetikai mutáció eredménye, de a rossz táplálkozásnak is köze lehet hozzá.

Színvakság: A színvakságot általában a fiúk öröklik az édesanyjuktól. Ennek oka az, hogy az anyától örökölt X kromoszómán valamilyen génhiba keletkezett, amit nem tud kezelni az apától kapott „sürgősségi X kromoszóma”.

Magas koleszterinszint: Előfordulhat, hogy a magas koleszterinszint nem az életmódon múlik, hanem a génektől függ. Nagyjából 500 emberből 1-nél jelentkezik az a genetikai mutáció, amely miatt a koleszterin felhalmozódik a vérben. Ilyenkor mindegy, hogy ki és mennyire táplálkozik egészségesen.

Rövidlátás: Ha mind a két szülő rövidlátó, akkor 50 százaléka van annak, hogy a gyerek később rövidlátó lesz. A tudósok szerint azok, akik kevesebb időt töltenek számítógép előtt, és kevésbé erőltetik meg a szemüket, kisebb eséllyel lesznek rövidlátók.

Laktóz intolerancia: A felnőttek 65 százaléka nem tudja megemészteni a tejcukrot. Ennek oka egy gén. Amikor még kicsi az ember, akkor tejre van szüksége a túléléshez. Ahogy a gyerek növekszik, úgy egyre kevésbé tudja megemészteni a laktózt.

Iskolai sikerek: A kutatások eredménye szerint ezer gén felel azért, hogy az ember hogyan teljesít az iskolában. Ha a szülők kiváló tanulók voltak, akkor a gyerek is remekül teljesíthet.

A férfiak kopaszsága az anyától ered: Az X kromoszómához kapcsolódik az a gén, ami a kopaszságért felelős, tehát ezt az édesanyjuktól öröklik. Emellett az apától örökölt, géneknek is szerepe a kopaszodásban, de a környezeti tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló