Ólommal és ecettel fehérítették ki a bőrüket a nők



A történelemben veszélyes és fájdalmas módszerekkel próbáltak megfelelni a hölgyek a trendeknek.A szépségért nem kell megszenvedni, legalábbis a XXI. században ezt már sokan tudják, ám az elmúlt évszázadokban még komoly kínokat kellett átélniük a nőknek, ha meg akartak felelni a koruk szépségideáljának.

A múltbéli módszerek gyakran halálosnak bizonyultak, mert például a ruhát olyan festékkel színezték, amely felszívódott a bőrben, és lassan megölte a viselőjét, ám az sem volt jobb. Amikor a nők arzént ettek a szépen csillogó szemekért.

1939 – sminkvédő: A furcsa eszköz az esőtől és a hótól védte a nők tökéletes sminkjét. A sminkvédő hamar bepárásodott, tehát a hölgyek semmit sem láttak tőle, ezért könnyen érhette őket baleset. Szerencsére gyorsan eltűnt a divatból.

Európa 18. század szépségtapasz: A mesterséges anyajegyeknek többféle üzenete volt az emberek számára. A félhold alak randevúra hívást jelentett. A kupidó alak elárulta, hogy a hölgy szerelmes. Az ajak fölötti engedélyt adott, hogy az adott hölgyet házassági ajánlatokkal keressék meg. A jobb orcán lévő anyajegy tulajdonosa házas volt, a bal orcán lévő anyajegy viszont özvegységet jelentett.

19. század – szépészeti arzén: A nők azért ették az arzént, hogy ezzel formálják az alakjukat, szebbé tegyék az arcukat, illetve így érték el, hogy csillogjon a szemük. Az arzén halálosnak bizonyult, hiszen felhalmozódott a pajzsmirigyben, majd először golyvát okozott, végül halált okozott.

Viktoriánus kor – halálos zöld ruha: Amikor divatba jött a zöld árnyalat, akkor senkit sem érdekelt, hogy hogyan készítik el a zöld ruhát, pedig jobb lett volna, ha ezt nem veszik félvállról, mert arzén- és réztartalmú festékkel itatták át a holmit. A festék lassan a bőr alá szivárgott, és megölte a ruha viselőjét. A házakat is ezzel a festékkel festették.

Viktoriánus kor – ajakharapdálás: A történelemnek ebben az időszakában még nem volt rúzs és pirosító, emiatt a nők véresre harapdálták az ajkukat, hogy elérjék a kívánt hatást.

Reneszánsz-kor – magas homlok, szempilla nélkül: Ebben az időszakban nem a természetesség volt a divat, ugyanis terjedni kezdtek a kozmetikumok, valamint divatba jött a tiszta, ovális arc, minél magasabb homlokkal. A szempillákat csipesszel szedték ki, ami nagyon fájhatott.

Anglia, 17. század – fehér bőr: Ecetet és ólmot kevertek össze, hogy ezzel fehérítsék ki a bőrt. Idővel a bőr sárgulni kezdett, amit visszafordíthatatlan volt I. Erzsébet is élt az arc fehérítéssel, ami annyira jól sikerült, hogy a kortársai szerint a fiatalság maszkját viselte az uralkodónő.

15-17. századig – Chopine, vagyis a platform cipő: Régen a dámák jártak ilyen lábbeliben azért, hogy a ruha alja ne koszolódjon be. Mivel egy ilyen cipőben képtelenség egyensúlyozni, ezért egy cseléd kísérte és támogatta a hölgyeket.

20. század – gödröcske kierőszakoló: 1923-ban szabadalmaztatták ezt az eszközt, ami komoly fájdalmakat okozott a nők számára. A gödröcske kierőszakoló két oldalról nyomra a nők arcát, hogy az minél szebb legyen.

Anglia, 17. század – megrajzolt érhálózat: A nemesi származású nők azért ragadtak kék ceruzát, hogy azzal rajzolják meg a mellkasukon az ereket, ugyanis ezzel hozták mindenki tudtára, hogy nemesi vér csörgedezik az ereikben.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló