Határon túli kiránduló helyek



Nem kell messzire utaznunk hazánkból, ha meseszép tájakat és látnivalóban gazdag városokat szeretnénk felfedezni.Már nem kell sokat várnunk arra, hogy beköszöntsön a nyár, ezzel együtt pedig az éves nyaralás, aminek úti célját nem lehet elég korán kiválasztani. Ha idén úgy döntünk, hogy nem akarunk messzi országba utazni, akkor a szomszédos országokban, ahova még repülőjegy sem kell, több csodás tájat találhatunk.

Horvátország és Románia csak néhány órás autóútra van Magyarországtól, mégis annyi látnivaló van, hogy egy percre se fog eszünkbe jutni az otthon hagyott munka.

Eszék, Horvátország: 1997-ben, a délszláv háború után borzalmas állapotok uralkodtak Eszéken, de a harcok utáni első horvát választásokat követő esztendőkben megújult a terület. Eszék egyik legfontosabb látnivalója a neogótikus Szent Péter és Pál templom (Trg Marina Držica).

A másik fontos nevezetesség az 1298-ban alapított Szent Mihály templom, és az eszéki vár, amit a XVII. században, barokk stílusban építettek. A Dráva partján a kecses híd várja a látogatókat.

Torokcó, Románia: Székelykő hármas csúcsa alatt, Fehér megyében található Erdély egyik legszebb faluja, ahol minden reggel kétszer látható a napfelkelte, mert az első után a napkorong eltűnik a hegy sziklás csúcsa mögött, ahonnan hamarosan ismét kibújik.

A Torockói-medence másik híres természeti látványossága az 1128 magas Székelykő, ami a néphit szerint emberalakot formál. A Székelykő három főcsúcsa a Várkő, a csegezi Geszteg és a hidasi Geszteg.

 

Maros megye, Mocsárerdő, Románia: Erdély régi szellemét őrzik a 400-700 éves tölgyek, amelyek a Szászrégen mellett fekvő tájon találhatóak. Mocsárerdő a nevét a jellege miatt kapta, ugyanis a majdnem vízszintes terület és a vízáteresztő talaj mocsaras területet alakított ki. A Görgényi medence közepén található 48 hektáros, védett terület, nagyjából 300 darab kocsányos tölgynek ad otthon.

Bigér-vízesés, Románia: A Krassó-Szörény megyében, a Bigéri Természetvédelmi Területen található a 8 méter magas Bigéri vízesés. A Minis patak vize zöld mohás, kupolaszerű, lépcsőzetes mésztufán zúdul alá.

Székelyudvarhely, Románia: A trianoni békeszerződés után a Román Királysághoz került Székelyudvarhely, de a lakosság 95 százaléka még ma is magyar anyanyelvű. A város látképéből kiemelkedik a templomtorony. Az Udvarhelyi-medence egyik legrégibb települése évszázadok óta a székelység központja. Az itt található épületek közül kettőnek nagyon különös a múltja.

Az egyik a „Székely Támadt” vár, aminek a romjait ma is láthatjuk a városban. A várat János Zsigmond építtette 1562 és 1565 között, de a székelyek lerombolták azt 1599-ben, majd 1616-ban Ali pasa felgyújtotta.

Bethlen Gábor később elrendelte, hogy a várat újra fel kell építeni. Ám a Rákóczi-szabadságharc alatt Tiege generális kifosztotta az épületet. Az erődítményt visszafoglaló Pekry Lőrinc leromboltatta a várat, ami akkor kapta a Csonkavár elnevezést.

A Városháza sorsa sem volt egyszerű. A régi épület lebontását 1888-ban határozták el, de 1895-ig nem történt semmi, mert az illetékesek arról vitáztak, hogy hol épüljön fel az új Városháza. A terv az volt, hogy a millenniumi ünnepségre elkészül az új épület, a homlokzatra pedig az 1896-os évszám kerül, de végül csak 1897-ben sikerült átadni.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló