Tudományos tévhitek és az igazság



Nem leszünk betegebbek, ha náthásan fagyit eszünk, a víz nem vezeti az áramot, a denevérek pedig nem vakok.A Hold gravitációs ereje okozza a dagályt: A Földnek azon az oldalán, amely a Hold felé néz, tényleg érvényesül ez a húzó hatás, ám a másik oldalon a víz tehetetlenségi ereje hat, ez pedig a Földből származik.

Az embernek öt érzéke van: Az öt érzék mellett nem szabad elfeledkezni az egyensúlyról, a hő- és időérzékről, a propriocepcióról, és a fájdalomérzésről sem!

A víz vezeti az áramot: Nem jó áramvezető a tiszta, vagy desztillált víz. A vízben lebegő szemcsék és ásványi anyagok vezetik az elektromosságot.

Az emberek csak az agyuk 10%-át használják: Az, hogy nem vagyunk képesek egyszerre dalszöveget írni, egyenletet megoldani, miközben zsonglőrködünk, még nem jelenti azt, hogy nem használjuk a teljes agyunkat.

Az agy a testnek csak a 3 százalékát teszi ki, mégis ez a részünk emészti fel az energiánk 20 százalékát.

A fagyievéstől náthásabbak leszünk: A Mayo klinika kutatása kimutatta, hogy a tej nem növeli a nyálkaképződést, a fagyasztott tejtermékek csillapítják a torokfájást, ráadásul kalóriákkal lát el, ha nem tudunk mást enni.

A középkori emberek azt hitték, a Föld lapos: Szinte az összes középkori tudós úgy gondolta, hogy a Föld gömbölyű.

A denevérek vakok: Igaz, hogy a denevérfajok többsége ultrahangok segítségével tájékozódik, de ettől még látnak.

Ősellenség a cukor: Nagyon sok tévhit él a köztudatban a cukorral kapcsolatban, ezért most megcáfolunk párat, kezdve azzal, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a cukor ugyanolyan függést okozna, mint a kokain.

A természetes cukor kicsit sem egészségesebb, mint a feldolgozott cukor. A cukor és a csoki nem afrodiziákum. A cukor nem okoz hiperaktivitást a gyerekeknél.

A szűzhártya egy szövet, amely elzárja a női vaginát: A szűzhártya egy vékony membrán, ami részben elzárja a vagina nyílását. Van, akinek egyáltalán nincs. A szexen kívül más tevékenységtől is sérülhet a szűzhártya.

Kék lesz a vérünk, ha oxigénhiány lép fel: A vér soha nem lesz kék. Az erekben csak azért tűnik kéknek, mert több rétegnyi szöveten keresztül látjuk, amelyek színszűrőként működnek.

Az aranyhalak semmire nem emlékeznek egy másodpercnél tovább: Az igazság ezzel szemben az, hogy az aranyhalaknak nagyon jó a memóriája.

Nincs gyorsabb a fénynél: Több dolog miatt is tévhit. A légüres térben a fény 299 792 458 méter per szekundummal halad, de más közegekben jelentősen lassulhat.

A Nap sárga: A Nap által kibocsátott fény fehér, ami a légkör szűrőhatása miatt tűnik sárgának, de csak akkor, ha hunyorogva nézzük.

Idővel el fog tűnni a szőke és a vörös haj: A gének ritkán halnak ki, ráadásul azok a recesszív gének, amelyeknek az eredménye a vörös és a szőke haj, generációkon át öröklődhet egy családban úgy, hogy bárki szőke lenne.

A tej jót tesz a csontoknak: Ez a tévhit annyira erős, hogy még a törvényhozókat is meggyőzte. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium például azt tanácsolja, hogy a felnőttek minden nap igyanak három bögre tejet, a kalcium és a D-vitamin miatt. A kutatások azonban nem mutattak ki összefüggést a több tejivás (vagy kalcium és D-vitamin pótlás) és a csonttörések gyakorisága között.

Minden nap egy alma az orvost távol tartja: Az alma C-vitaminban és rostban gazdag, de vannak olyan vírusok és baktériumok, amik ellen az alma tehetetlen.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló