Toszkánában található az igazi Excalibur



Nem kitaláció a sziklába döfött kard, aminek megtekintéséért nem Angliába, hanem Olaszországba kell elutaznunk.Az iskolán kívül filmekben, sorozatokban és könyvekben is találkozhatunk Anglia leghíresebb legendájával, amely arról szól, hogy az a személy az ország egyetlen és igaz királya, aki képes kihúzni a sziklába döfött kardot.

A feladatot csak Artúr király teljesítette, ám ez mindössze a történet eleje, hiszen a továbbiakban szó van Avalonról, a kerekasztal lovagjairól, de Morgan és Mordred is kulcsszerepet játszik a legendában, amiről a mai napig folyik a vita, hogy egyáltalán létezett-e Artúr király.

Az uralkodót sokan kitalációnak hiszik, míg mások arra várnak, hogy az Avalonban meghúzódó király visszatérjen, ám erre még nem áll készen a világ. Legyen bárhogy is, annyi biztos, hogy valóban létezik egy kard, amit egy szikla ejtett fogságul, ám nem Angliába kell utaznunk, ha meg szeretnénk nézni, hanem Olaszországba.

Az igazi kard története 1148-ban kezdődött, amikor Galgano Guidotti a Siena megyei Chiusdino (Toszkána, Olaszország) mellett megszületett. A férfi a fiatalkorát gazdag lovagként töltötte, de 1180-ban megváltozott a viselkedése, és úgy döntött, hogy Jézus tanításai szerint fog élni.

A férfi álmaiban gyakran megjelent Mihály arkangyal, aki egyszer azt parancsolta, hogy Guidotti mondjon le minden földi birtokáról, ám az olasz közölte, hogy ez legalább olyan nehéz feladat lenne, mint egy kő felosztása.

Annak érdekében, hogy a szavait bizonyítsa az arkangyal előtt, Guidotti fogta a kardját és beledöfte a mellette lévő sziklába. Guidotti akkor lepődött meg igazán, amikor a kard úgy hatolt át a kemény felületen, mintha csak víz lett volna.

A megdöbbentő csoda után a férfit elragadta a lova, és arra a dombtetőre ügetett vele, amely álmában is megjelent. Guidotti ott beleszúrta a kardot az első sziklába. A kard örökre a kőben maradt. Egy évvel később Guidotti meghalt. A férfit 1185-ben avatta szentté III. Luciusz pápa.

Később az igazi „Excalibur” köré építették meg a Montesiepi-kápolnát, ahova az évek során rengeteg ember csak azért ment el látogatott el, hogy ő legyen az a szerencsés, aki kihúzza a kardot a sziklából, de ez egyelőre senkinek sem sikerült.

Az igazi Excalibur tehát Olaszországban, azon belül is Siena megyében található. A modern kor úgy tartotta, hogy a kard csak egy turistacsalogató másolat, de a vizsgálatokból kiderült, hogy a penge a XII-XIII. századfordulón készült.

Ebből arra következtethetünk, hogy a kard előbb volt, mint a britek népszerű legendája, vagyis a rejtély tovább bonyolódik, mert most már nem csak az a kérdés, hogy létezett-e Artúr király, hanem az is, hogy létezik-e egy másik kard, vagy valakinek az olasz Excalibur indította be annyira a fantáziáját, hogy egy egész mondakört komponált a kardhoz, ám azon is izgalmas lehet elmerengeni, hogy mi fog történni, ha egyszer valakinek sikerül kihúzni a több százados fegyvert a sziklából?

Ami biztos, hogy az Excalibur egy újabb érv amellett, hogy Olaszországba, Toszkánába utazzunk.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló