Jó célra fordítják a szökőkútba dobott érméket



Mi történik a vízbe hajított pénzzel?Az utazáskor, ha utánaolvasunk az adott hely legendáinak, érdekességeinket, akkor általában találunk egy szökőkutat, amellyel kapcsolatban megjegyzik, hogy bele kell dobni egy érmét, ha szeretnénk, hogy teljesüljön a kívánságunk, esetleg szeretnénk bebiztosítani, hogy egy napon visszatérjünk az adott városba.

Európában a római Trevi-kút a legnépszerűbb ilyen nevezetesség, igaz, a város vezetés most megtiltotta a turistáknak, hogy túlságosan közel menjenek a szökőkúthoz, mert elegük lett abból, hogy a turisták ott fényképezik magukat, a vízben fürdenek, és abból itatják a házi kedvenceket, ezért eldöntötték, hogy az olasz fővárosba látogatók csak kijelölt úton sétálva nézhetik meg Róma egyik legfőbb nevezetességét.

Mégis az érme dobálása régi hagyomány, ami a világon számtalan városban ismert. Amellett, hogy hinni akarunk abban, hogy a kívánságunk teljesülni fog, még felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a bedobott érme, bankó örökre a vízben fog ázni, vagy időnként kiürítik a szökőkutakat, és ha kiszedik belőle a pénzt, akkor azzal mi történik?

Tulajdonképpen az utazók ősi hagyományát nevezhetjük egy különös pénzügyi tranzakciónak, ugyanis azt a pénzt, amit behajítottunk, előbb-utóbb kiveszik onnan, és országonként változó módon, felhasználják.

A legtöbb területen a fenntartó valamilyen jótékony célra ajánlja fel az összeget. A kutatásokból kiderült, hogy sokan tisztában vannak azzal, hogy az érmék, bankjegyek, jó helyre fognak kerülni.

Mint tudjuk, a hagyomány azt nem szabja meg, hogy milyen összeget kell behajítani a szökőkútba, ám sok babonás ember azt feltételezi, hogy minél nagyobb a címlet, annál nagyobb az esélye annak, hogy teljesül a kívánsága, ám ebben tévednek, mert teljesen mindegy az összeg nagysága, a szerencsét nem lehet megvesztegetni.

Őket az a tény vigasztalhatja, hogy az mindenképpen jó cselekedet, ha érmét dobnak a szökőkútban, azt pedig jól tudjuk, hogy jó tett helyében jó várható, ráadásul az érme hajigálása pozitív gondolatokat ébreszt az emberben és felszabadítja a boldogsághormonokat.

A hagyomány leginkább a fentebb említett római Trevi-kútnál él, ahol a turisták naponta dobálnak érméket a vízbe. Ez az jelenti, hogy nagyjából 15 ezer dollárnyi aprót szednek ki minden nap a kútból, ami évente közel egymillió dollárnyi érmét jelent.

Rómában minden nap egy órát fordít arra az egyik jótékonysági szervezet, hogy kiszedje a pénzt a Trevi-kútból, majd az összeget szétosztják a rászorulók között. Más szökőkutakat nem takarítanak ennyire sűrűn, ugyanis van, amit havonta, vagy ennél is ritkábban.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló