Harry Potterrel kapcsolatos bírósági ügyek



Sokan próbáltak hasznot húzni a varázslótanonc történeteiből.Harry Potter és Bao Zoulong: A Tűz Serlege után a rajongók izgatottan várták a folytatást, az ötödik kötetet, aminek az első bekezdésében Harry Potter azon gondolkodott, hogy hogyan mossa le az arcára ragadt krémes süteményt.

Kiderült, hogy ez a történet valójában egy 2002-es kínai hamisítvány, amit a nyugati média félrefordított, és tévesen Harry Potter és a leopárd útja a Sárkányhoz címmel harangozták be. Az is kiderült, hogy az ismeretlen kínai szerző nem Rowlingtól lopott, hanem J.R.R. Tolkien Hobbitjából vette át a karaktereket, akiknek megváltoztatta a nevüket. A kiadó 1600 fontos büntetést kapott.

Aaron Lambert: Egy könyvtár biztonsági őreként dolgozott Aaron Lambert, aki hozzájutott a Félvér Herceg két példányához annak a megjelenése előtt. A férfi kapcsolatba lépett a Daily Mirror és a Sun újságíróival, akikkel 80 ezer dolláros üzletről tárgyalt.

Az egyik riporter, John Askill belement a találkozóba, de csak azért, hogy visszaadja az írónőnek az ellopott könyveket, ám Lambert vaktöltényes fegyverrel rálőtt. A rendőrség letartóztatta a biztonsági őrt, akit óvadék ellenében szabadlábra helyezte. Lambert ekkor a kiadót kezdte zsarolni. A rendőrség ismét letartóztatta a férfi, akit 4 és fél év börtönre ítéltek lopásért, lőfegyveres támadásért és zsarolásért.

Claire Field: 2000 karácsonya előtt egy seregnyi ügyvéd támadt rá a 15 éves Claire Fieldre, aki harrypotterguide.co.uk címen üzemeltette a rajongói oldalát. A probléma abból indult ki, hogy az első Harry Potter film megjelenését 2001-re tervezték, ezért a Warner Brothers meg akarta venni minden olyan domain-nevet, amiben a Harry Potter szerepel, ezért fenyegető levelet írtak Fieldnek.

Az ügy a címlapokra került Nagy-Britanniában, a Warner pedig úgy próbálta kimagyarázni magát, hogy a levél csak egy „elírás” miatt jött létre.

Wyrd Sisters: A Tűz Serlege megfilmesítésekor direkt azért jött létre a Weird Sisters együttes, hogy szerepeljen a moziban, ám ez nem tetszett a kanadai Wyrd Sisters folk-bandának, ezért 40 milliós pert akasztottak a Warner nyakába, amikor a stúdió 5000 dollárral akarta kiszúrni a szemüket a névhasonlóságért.

A Warnert némileg elismert a jogsértést. A pereskedés 5 éven keresztül húzódott, majd a felek peren kívül megegyeztek.

Az eBay és az eKönyvek: 2004-ben Rowlingnak is ezért gyűlt meg a baja az eBay indiai fiókjával, a Baazee.com-mal, ami maga nem gyártott eKönyveket, azt viszont engedte, hogy a felhasználók kalózkiadványokat tároljanak a Harry Potter-sorozatból.

Az írónő azt ajánlotta a Baazee-nak, hogy önként töröljék a kalózpéldányokat, mert ellenkező esetben erőszakkal fogják eltüntetni az illegális tartalmat.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló