Az intelligens világítás miatt örökre eltűnhetnek a hagyomány villanykapcsolók



Hat szakértő jósolta meg, hogy milyen technológia újdonságok válhatnak az okosotthonok részévé 2030-ra.Intelligens világítás: Jim Higgins, a Solutionreach-től úgy véli, hogy a következő tíz évben több újítás is elérhetővé válik az alapvető otthoni szolgáltatások terén, a legnagyobb fejlődés pedig talán a világítás terén lesz a leglátványosabb.

Higgins szerint elképzelhető, hogy 2030-ra az lesz a normális, hogy többé nem nyúlunk villanykapcsolóhoz, mert a mozgást és a preferenciákat (szín, fényerő, stb.) érzékelő intelligens eszközök teljesen fel fogják váltani a manuális villanykapcsolókat, így többé senki sem fogja véletlenül égve hagyni a lámpákat.

Butlerobot, vagyis a „komornyik-robot”: Vikram Joshi, a pulsd munkatársa arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedben több okostechnológia-tech-demo is megjelent. Ezek némelyikét, így például a hangasszisztenseket, már elérhetővé tették a fogyasztók számára, míg más eszközök, például a Boston Dynamics robotkutyája, kiválóan működnek laboratóriumi körülmények között.

Joshi szerint a következő tíz év nemcsak össze fogja hozni mindezt, hanem hasznosabbá teszi és felkészíti a tömeges elterjedésre. A „Butlerobot”, vagyis a komornyik-robot, igazán megkönnyítheti az emberek életét.

Intelligens zárak: Eric Trabold, a Nexkey-től úgy látja, hogy 2030-ra eltűnnek a fizikai kulcsok, ugyanis szerinte addigra mindenféle bejárat, legyen az egyszerű bejárati ajtó, kocsibeálló, garázs vagy felvonó, automatikusan tudni fogja, hogy kinek van belépési joga és kinek nincs. Ha van, akkor magától fog nyílni.

Trabold hozzátette, hogy ez a varázslatos élmény lesz az intelligens zárak új generációjának lényege, ráadásul minden eddig gyártott zárral kompatibilissé tehetik, ezzel jóval meghaladva mindazt, amit a jelenlegi zárak nyújtani képesek.

Hangvezérlés: William Francis, az ENO8-tól azon a véleményen van, hogy az emberek a hangvezérelt digitális élményekre születtek, és ma már elmondható, hogy van egy generáció, ami születése óta hangalapú felhasználói interfészek között éli az életét.

Tekintve, hogy ezek a gyerekek a „család részének” tekintik Alexát vagy Sirit, illetve azok technológiáját, ezért aligha várhatunk olyan jövőt, amiben nem a hang az elsődleges ember-gép interfész, legalábbis az otthoni digitális interakció legtöbbjében.

Intelligens textil: A textil az emberiség kezdete óta a legalapvetőbb funkcionalitást garantálja, ráadásul nem is igazán változott az elmúlt évezredek során. Qaizar Hassonjee, Hass Tech Associates képviselője szerint a következő tíz év egyik nagy dobása az lehet, hogy a technológia beágyazódik a textilbe, hogy új élményekkel gazdagítsa az embereket. Erre már most akad példa a sportba és a fitneszben, de egyelőre még egyik újítás sem indult világhódító útra.

Hassonjee arra számít, hogy 2030-ra a piaci visszacsatolású innováció felhasználása segít megteremteni az új élmények teremtését.

Táplálékkiegészítők 3D nyomtatással: Sergey Young, a Longevity Vision Fund-tól azt jósolja, hogy a következő tíz évben a 3D nyomtatással készült személyre szabott táplálékkiegészítők kaphatnak nagy szerepet az intelligens otthonokban.

Young szerint a háztartási készülékek, eszközök és hordozható termékek folyamatosan gyűjtik és elemzik a felhasználó személyes egészségügyi adatait, amelyek alapján azonosítják a tápanyaghiányt, majd igény szerint kinyomtatják az egyedi táplálékkiegészítőt.

(Forrás: raketa.hu)

Ajánló

Ajánló