Megszabadították a teknőst, akinek orrába egy 12 centiméteres szívószál fúródott - videó



Majdnem egy újabb áldozata lett a tengeri szemétnek, de a gondviselés megmentette a teknőst, aki már hosszú éveken keresztül él a tengerben.


A hím Lepidochelys olivacea (fattyúteknős) szerencséje az volt, hogy tengerbiológusok találtak rá. Szegénynek az orrába belefúródott egy 12 centiméter hosszúságú műanyag szívószál. Az idegen anyag tövig fúródott orrába és a Costa Rica-i szakembereknek is nagy kihívás volt azt eltávolítani, vigyázva, hogy a szép olajzöld fattyúteknősben ne tegyenek még több kárt.

A fájdalom a teknős számára megérte, mert ezzel az emberek megmentették életét.


Az eljárást sokan kritizálták, de Dr. Christine Figgener elmagyarázta a maga tudású állatvédőknek, hogy abban a szituációban nem tehettek másként. Az eljárás vérzéssel, fájdalommal járt. A beavatkozás után a fájdalom elmúlt, úgy a vérzés is elállt. A teknős orrüregét a neheze után fertőtlenítették, majd megfigyelés alatt tartották. Ezt követően visszaengedték a tengerbe.

Érdekes módon a kutatók első ránézésre arra gondoltak, hogy a fattyúteknős orrába egy horogféreg van. Közelebbről szemlélve a problémát rájöttek, hogy egy szívószál fúródott szegény állat orrába tövig. Az rejtély, hogy miként fúródott az állat orrába ilyen mélyen az idegen anyag. Talán nem-e valami véglény segített ebben? Ugyanis a puszta véletlen lehetőségének esélye ez esetben rendkívül csekély.

Az alábbi videóval a tengerbiológusok arra szeretnék a figyelmet felhívni, hogy az élővilágra milyen veszélyekkel jár az ember által tengerbe dobott hulladék!


Forrás: erdekesvilag.hu

Ajánló

Ajánló