Tegyük egyedivé a tipikus karácsonyi ajándékokat!



Használjuk a fantáziánkat, ha könyvvel, sállal vagy bögrével szeretnénk meglepni valakit.Ha karácsonykor sok embernek kellene ajándékot adnunk, akkor általában több csoportra osztjuk fel őket, hogy ne kelljen elköltenünk az összes pénzünket. Az első kategóriába a legszűkebb család kerül, majd a többi rokon, barátok és végül a kollégák.

Az ajándékok esetében sokan azt csinálják, hogy csak azoknak a rokonoknak és barátoknak vesznek igazi meglepetést, akiket a legjobban szeretnek, míg például a kollégákkal, távoli rokonokkal úgy vannak, hogy elég nekik egy bögre sál vagy plüssjáték. A klisé ajándékokat is egyedivé lehet azonban tenni, ráadásul úgy, hogy ahhoz csak fantázia kell, és nem pénz.

A könyvek esetében kár lenne leárazott regényeket vásárolni, főleg akkor, ha fogalmunk sincs arról, hogy milyen témáról szeret olvasgatni az, akinek ajándékba szánnánk a művet. Ennél sokkal személyesebb ajándék lenne az, ha magunktól találnánk ki egy regényt, novellát, verset. Ha nem szeretnénk írni, akkor festhetünk is egy szép képet.

A bögrékre és üvegkorsókra felesleges lenne pénzt szórni, hiszen mindenkinek van legalább kettő-öt bögréje otthon. Olyan viszont biztos nincs, amit mi díszítettünk ki. Ha szeretnénk profik lenni, akkor vehetünk egy gravírozó gépet, amivel az üvegkorsókat öltöztethetjük egyedi köntösbe.

Ettől ne ijedjünk meg, mert a gravírozáshoz elég némi kézügyesség, türelem, valamint maszk, és védőszemüveg. Ha nem szeretnénk ezzel bajlódni, de tudunk kötni, akkor készítsünk puha huzatot a pohárra. Akár tépőzáraz filccel, például virágdíszítéssel, is felruházhatjuk a poharat.

Az ajándékozásnál az előfordul, hogy a legközelebbi szeretteink esetében is tanácstalanok vagyunk. Ilyenkor gondolkodjunk, hogy nincs-e az adott családtagunknak egy olyan pulcsija, amit imád, azonban már nem tudja felvenni, mert kinőtte, ám kidobni biztos, hogy nem fogja. Ha találtunk ilyet, akkor készítsünk belőle párnahuzatot!

Ha emellett döntünk, akkor figyeljünk arra, hogy a párnahuzat cipzár része a pulóver aljánál legyen, mert akkor nem fog felfutni a kötés. A huzat másik felét többször tisztázzuk le, hogy masszív legyen! Ha valamilyen folt van a pulcsin, akkor készítsünk valamilyen horgolt, vagy filcanyagból készült virágot, vagy hímzést, amivel eltakarhatjuk a pecsétet.A kedvenc pulóverből lábszárvédőt is készíthetünk. Ehhez a ruhadarab ujjára lesz szükségünk. Ezt vágjuk megfelelő hosszúságúra, miközben figyeljünk arra, hogy többször letisztázzuk a levágott felületet, mert a kötésszemek felfutnak.

Érdemes kézi varrással felvarrni, hogy rugalmas maradjon. Ugyanilyen elv alapján alkothatunk zoknit, mamuszt, mivel a levágott ujj részt csak össze kell varrni a talprésznél. Mintának használhatunk egy cipőtalpat. Filcanyagból talprészt is varrhatunk az aljára. Természetesen ezeket is kedvünk szerint díszíthetjük.

Ugyancsak a klisé ajándékok sorát erősíti a plüss, ami akkor jó ajándék lehet, ha például tudjuk, hogy valamelyik gyerek rég kinézett a játékboltban egy plüssből készült játékot. Más estben jobb ötlet, ha veszünk egy olcsó, csíkos vagy más mintás térdzoknit és rengeteg vattát.

A zoknikat varrjuk össze, és tömjük jól meg a vattával. Az eredmény egy hatalmas kígyó lesz, ami arra jó, hogy az ajándékozott az ágya szélére, a fal mellé tegye, hogy ezzel gátolja meg a hideg sugárzását. A zoknik fejéből készíthetünk stressz labdát, aminek a markolászása nyugtatóan hat az ideges emberre.

Az utolsó klisé ajándék a sapka és a sál, amiből biztos, hogy mindenkinek van legalább egy a szekrényében. Ha ragaszkodunk ezekhez, akkor ne bolti sapkát és sálat vegyünk, hanem kössünk! Erre elég három-öt órát rászánnunk. Dolgozzunk vastag fonallal, vagy dupla szállal, és használjunk vastag kötőtűt!

A kezdőszemek 40-45 szem között legyen egy sapka esetében, amit vastagabb kötőtűvel és közepes vastagságú fonallal csináljunk. A sálnál a kezdőszem 30-36 szem között legyen, és bátran használjuk a színeket!

(Forrás: bien.hu)

 

Ajánló

Ajánló