12 dolog, amire egy atomrobbanás után szükséged lenne



Az amerikai Federal Emergency Management Agency (Szövetségi Vészhelyzet Kezelési Ügynökség, röviden FEMA) állította össze a listát, ami a túlélésed kulcsa lehet.Észak-Korea rakétakísérlete és a Paks alatti törésvonal újabb okot ad arra, hogy az emberek komolyan vegyék annak a veszélyét, hogy egyszer át kell élniük egy atomrobbanást, amiben biztos, hogy sokan meghalnának.

A szakértők azonban feltételezik, hogy akadna néhány túlélője a tragédiának. Mivel azt nem lehet tudni, hogy kik lennének azok, akik nem halnak meg a robbanás következtében, ezért jobb, ha mindenki tudja, hogy mi lenne a teendője.

Ha a túlélők között lennél, akkor az első és legfontosabb dolgod az, hogy keress egy kellően masszív, stabil épületet, aminek a belsejében elbújhatsz, ám itt meg kell fogadnod Michael Dillion, a Lawrence Livemor Nemzeti Labor szakértőjének tanácsát, amely szerint érdemes mérlegelni, hogy mennyi ideig lennél kitéve a sugárzásnak.

Amennyiben 5 perc alatt elérnéd a biztonságos menedéket, akkor elindulhatsz, de 15 perc esetén várj egy órát, hogy a sugárzó részecskék nagy része kiürüljön a levegőből. Függetlenül a tartózkodási helyedtől, néhány dolog növelheti a túlélési esélyeidet.

Ha nem haltál meg a robbanás miatt, akkor perceid lehetnek hátra addig, hogy elérjen a lökéshullám. Ebben az esetben a víz nagy segítségedre lehet, mert csökkenti a sugárzás veszélyét. Takarózz vizes paplanba, ülj bele egy fürdőkádnyi vízbe!

Amennyiben a menedékednek vannak ablakai, akkor azokat nyisd ki, mert a lökéshullám mindenképpen be fogja törni, a szétrepülő szilánkok pedig összevagdoshatnak, tehát további kockázatot jelentene a zárt ablak.

Kapcsold ki az elektromos eszközöket és vedd ki az aksit, hogy ne legyenek zárlatosak, ugyanis lökéshullámmal elektromos impulzus is érkezhet, ami tönkretenné ezeket a készülékeket, amik később a túlélésed kulcsai lehetnek.

Az atomrobbanás kockázatával az amerikai Federal Emergency Management Agency (Szövetségi Vészhelyzet Kezelési Ügynökség, röviden FEMA) is foglalkozik, ezért összeállítottak egy listát azokról a dolgokról, amelyekre mindenképpen szüksége lehet a túlélőknek.

A túléléshez szükséges lista:

Helyi térkép.

– Legalább három napra elegendő mennyiségű víz, fejenként, naponta 1 gallonnal, nagyjából 38 decivel számolva.

– Három napra elengedő, nem romlékony étel.

Egy nukleáris katasztrófa után kulcsfontosságú a túléléshez egy elemmel vagy kézzel működő rádió.

Elemlámpa

Az élelemhez konzervnyitó is kell.

Extra elemek az elemlámpákhoz és a rádiókhoz.

Elsősegély készlet.

Síp, hogy segítséget hívhass.

Pormaszk, ami jól fog jönni, ha fertőzött levegőt kellene belélegezned. A műanyag fólia és a szigetelőszalag is segíthet abban, hogy távol tud tartani a részecskéket a búvóhelyedtől.

Nedves törlőkendők, szemeteszsákok, kábelkötők. Ezek higiéniai célok miatt szükségszerűek.

A közművek elzárásához szükséged lesz egy franciakulcsra és fogókra.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló