Tíz ország, ahol a legsiralmasabb a nők éle



Gyerekházasság, családon belüli erőszak, korlátozott mozgástér jellemző az alábbi államokra.Míg a világ számos állama a nemek közti egyenlőségért dolgozik, addig más országokban még mindig mindennapos dolognak számít, hogy semmibe veszik a nőket, akiknek sokszor semmihez sincs jogok.

Tunézia: Ha egy tunéziai nő az egyedüli örökös, akkor nem kaphatja meg a teljes örökséget, csak annak a felét. A szülési szabadság 30 nap, mert a tunéziai kormány szerint így a nők jobban el tudnak helyezkedni a munka világában.

Kongó: A 90-es évek háborúi miatt a nők kénytelenek voltak elvégezni a „férfimunkát”. A harcoló férfiak többsége meghalt. Akik életben maradtak, azok vagy nem tudtak munkát vállalni, vagy nem találtak, ezért a nők lettek a családfenntartók.

A nők leggyakrabban 50-100 kilós csomagokat cipelnek azokon az utakon, ahol se szekér, se állat nem tudna haladni. Ennél sokkolóbb tény, hogy naponta 1152 nőt erőszakolnak meg az országban.

Irak: Szaddám Huszein hatalmának megdöntése óta még jobban romlott a nők helyzete. Irakban a mai napig magas az írástudatlan nők száma. A családon belüli erőszak annyira mindennapos, hogy nemcsak a férfiak, hanem gyakran az áldozatok is magától értetődőnek tartják azt. A harcokban megözvegyült 1,5 millió nő számára gyakran a prostitúció az egyetlen munkalehetőség.

Thaiföld: Az országban nagyon rossz a társadalombiztosítási- és nyugdíjrendszer, ezért jellemzően a gyerekek tartják el az idősebb rokont. A nők könnyen egy vagyont kereshetnek a prostitúcióval, ami illegális az országban, mégis ez teszi ki Thaiföld gazdaságának egyharmadát. Az országban 2,8 millió nő, köztük sok kiskorú dolgozik az utcán.

Szaúd-Arábia: A szaúdi nőknek tilos autót vezetniük, vagy a férjük, a fiú testvérük engedélye nélkül utazniuk. A gyermekházasságok is elfogadottak, még akkor is, ha a menyasszony 10 éven aluli. A családon belüli erőszak is mindennapos.

Jemen: A jemeni nők több, mint kétharmada analfabéta. A törvény nem engedi, hogy a feleségek úgy lépjenek ki az utcára, hogy nincs velük a férjük. A házasságon belüli nemi erőszak legális. A gyermekházasságok is gyakoriak. Sok lány 8-10 korában kénytelen férjhez menni.

Irán: A semmivel egyenlő a nő szava Iránban. A bíróságon csak akkor tanúskodhatnak, ha különösen súlyos bűncselekményt tárgyalnak. Ha Iránban egy nő nem megfelelően öltözött fel, akkor megbüntethetik.

A Korán szerint, ha egy nő bejelenti, hogy nemi erőszak áldozata lett, akkor ezt csak abban az esetben fogadja el ezt a bíróság, ha a nő mellett négy férfi is tanúsítja. A mai napig előfordul, hogy megkövezik azt a nőt, akit házasságtöréssel gyanúsítanak, a férj pedig megkorbácsolhatja a feleségét.

Nigéria: Négyből egy nigériai lány már 15 évesen anya, a gyerekházasság pedig teljesen elfogadott. A 20-30 évvel idősebb férjek általában megerőszakolják a gyereklányokat.

Egyiptom: 2007-ig legális volt a fiatal lányok nemi szervének megcsonkítása, amire napjainkban is akad példa. Az egyiptomi nők 99 százalékát már érte szexuális zaklatás.

India: Az indiai nőktől elvárják, hogy fiút szüljenek. Az elmúlt két évtizedben közel 10 millió lánymagzatot vetettek el. A statisztikák szerint minden 34. percben megerőszakolnak, minden 93. percben pedig megölnek egy nőt. Az országgal szomszédos Bangladesben se jobb a nők és lányok helyzete.

(Forrás: life.hu)

Ajánló

Ajánló