Kihagyhatatlan programok a Balaton északi partján



Természet-közeli, hagyományőrző, borkóstoló és gyönyörű balatoni panoráma vár a Balaton északi partján.Ha meguntad a strandolást, napozást, vízi sportokat és a Balaton északi partján üdülsz, akkor a következő programokat ne hagyd ki, hiszen olyan élményekkel gazdagodhatsz általuk, amire jó lesz visszaemlékezni a zordabb évszakokban!

Hegyestű: Magyarország egyik legkülönlegesebb látványossága a Hegyestű, aminek kialakulása annak köszönhető, hogy 8 millió évvel ezelőtt egy működő vulkán volt a Káli-medence kapujában. A vulkán kráterében megdermedt a láva, ami függőleges oszlopokat hozott létre. Az egykori kőbánya most geológiai látogatóközpont, ami kilátóként is tökéletesen megállja a helyét.

Folly Arborétum, Badacsonyörs: Testileg és lelkileg is feltöltődhetsz, ha sétálsz egyet a hatalmas és gyönyörűen karbantartott kertben. A Folly Arborétumban 400 fenyőféle, 200 lombos fa, cserje és sok csodaszép virágok találhatóak.

A domboldalon épített kilátóból gyönyörködhetsz a balatoni panorámában. A gyerekeket fából készült játszótér várja a Folly Arborétumban, aminek alapítója a jelenlegi tulajdonosok dédnagyapja, Folly Gyula.

A pécsi orvos legelőször egzótákat ültetett a korábbi tölgyfák helyére, majd az arborétum generációról generációra öröklődött. Szintén a Folly család hagyományai közé tartozik a borászat, ezért a mai napig foglalkoznak szőlőtermesztéssel, ami azt jelenti, hogy a séta mellett bort és saját készítésű szörpöket is kóstolhatsz. Az arborétum minden nap reggel 8 órakor nyit és este 8 órakor zár. Ha nem akarsz egyedül sétálni, akkor vezetést is kérhetsz.

Salföldi Major: Működő gazdaságot hívatott bemutatni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, ahol megismerheted az őshonos magyar háziállatfajtákat. A gazdaságban fűszer- és gyógynövénykert is áll a látogatók szolgálatára.

Míg a felnőttek több érzékszervüket bevetve merülhetnek el a gyógynövények tanulmányozásában, addig a gyerekeket várja a játszótér és az állatsimogató. Mindemellett nyáron heti négyszer rendeznek lovasbemutatót.

Theodora-forrás, Kékkút: Ha valódi forrásvízre szomjazol, akkor indulj Kékkút felé! Rögtön az autóút mellett megtalálod a Theodora-forrást, ahonnan a római korban is vizet lehetett inni. A legenda szerint anno ez volt Theodora, bizánci császárnő kedvenc itala, ezért róla nevezték el.

A Theodora-forrás mellett érdemes bejárni Thoeodora-tanösvényt, aminek tizenöt állomásán keresztül megismerheted a Káli-medence természeti adottságait, a vízkészletét, de a Theodora-ásványvizek eredetéről is szerezhetsz tudást.

Sabar Kóstolóterasz, Káptalantóti: A borkóstolás mellett csodás látvány is vár, köszönhetően a Balaton-felvidék hegyeinek, köztük a káptalantóti határban található Sabar-hegynek, amiről a borászatot is elnevezték.

Hazánkban a Badacsonyi Borvidék az egyik legrégebbi bortermő vidék, ahol különleges ízvilágú borokat készítenek a szőlőből, hála a régen vulkánokon kialakult talajnak és a különleges szubmediterrán, napfényben gazdag mikroklímának. A Sabar Borházban is főleg fehérborokat kóstolhatsz, rosé és a vörös is szerepel a kínálatban.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló