Adótartózás miatt foglalták le Shirin Ebadi Nobel-békedíját



A legfurcsább dolgok, amik már megtörténtek a kitüntetéssel.Nagy elismerés, ha valaki megkapja a Nobel-díjat, aminek eddigi történelmében nem egy különös történet látott napvilágot arról, hogy a díjazottak hogyan hagyták el az elismerést, ami nem egy esetben, szerencsésen visszakerült a gazdájához.

Lefoglalt Nobel-díj: Shirin Ebadi 2003-ban kapott Nobel-békedíját és a Legion d’Honneur-érmét, amit az iráni hatóság lefoglalt azért, hogy ezzel hajtsák be a 410 ezer dolláros adótartozást. Az iráni hatóságok visszautasították Ebadi követelését, de a nemzetközi felháborodás miatt, visszakapta a díjait.

Ellopott díjak: A francia Történeti Múzeum vette meg Aristide Briand Nobel-békedíját, aminek 2015-ben nyoma veszett, de később sikerült visszaszerezni. 2017-ben ismeretlen rablók azt hitték, hogy ellopták az indiai Kailash Satyarthi 2014-ben nyert Nobel-békedíját, ám az csak másolat volt, mert az eredetit egy múzeumban őrzik. Rabindranath Tagore 1913-as Nobel-díját 2004-ben lopták el, azóta sem került elő.

Csajozz Nobel-díjjal: 1999-ben az oslói Grand Hotel egyik lakosztályában tűnt el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet akkor nyert Nobel-díja. Másnap a medál előkerült, és kiderült, hogy a szervezet franciai tagjai vitték el, hogy azzal vágódjanak be a nőknél az oslói éjszakában.

Aranyos hidegháború: A béke és a közgazdaságtan díjakat kivéve, minden Nobel-díjas nevét rágravírozzák a medál hátoldalára. A hidegháború idején a közgazdasági Nobel-díj nyertesei, az orosz Leonid Kantorovics és az amerikai Tjalling Koopmans egymás díjaival mehetett haza. Csak 4 éven át tartó diplomáciai munka eredményeként cserélhették vissza a díjakat.

Kalapács alatt: A Nobel-díjak néha aukcióra kerülnek. 2008-ban a francia Aristide Briand Nobel-békedíját 12.200 euróért adták el egy árverésen. Hat esztendővel később, James Watson amerikai tudós az 1962-ben, a DNS szerkezetének felfedezéséért kapott orvosi Nobel-díját adta el 4 millió dolláros rekord áron. Egy orosz milliárdos, Alisher Usmanov később visszajuttatta az aranyérmet az amerikai biológushoz.

A savban feloldott Nobel-díj: 1940 áprilisában a nácik betörtek Dániába, ezért a Niels Bohr Elméleti Fizika Intézet tudósai aggódni kezdtek, hogy mi lesz az 1914-es és 1925-ös Nobel-díjas aranyérmékkel, amiket két német tudós, Max von Laue és James Frank bízott az intézetre.

Az 1943-ban maga is Nobel-díjat kapott Hevesy György 1962-ben elmondta, hogy ez azért volt fontos kérdés, mert Hitler uralma alatt súlyos bűncselekményt követett el az, aki aranyat vitt ki a birodalomból, és mivel Laue nevét belevésték az érembe, ezért komoly baj lett volna, ha a nácik kezébe kerül a díj.

A tudósok tudták, hogy nincs értelme elásni a díjat. Végül Hevesy királyvízben oldotta fel a két 23 karátos Nobel-díjat, mert ez az egyetlen olyan savas vegyület, ami képes erre. A nácikat nem érdekelte a laboratórium egyik magas polcán tárolt narancsszínű folyadék.

A háború után Hevesy visszaállította az aranyat az eredeti halmazállapotába, és a Nobel Alapítványnak adta. 1952-ben két új érmet készítettek az aranyból.

Ajándék Nobel-díj Goebbelsnek: A norvég író, Knut Hamsun irodalmi Nobel-díjat kapott, amit Joseph Goebbels náci propagandaminiszternek adott. Az 1947-ben árulásért elítélt Hamsun elmegyógyintézetekben töltötte az élete további részét. Azt nem tudni, hogy mi lett a medál sorsa.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló