Tragikus állatkerti történetek



Itthon és külföldön is előfordulnak szomorú balesetek, halálos betegségek, amelyekben állatok pusztulnak el.A vadonhoz képest sokkal kényelmesebb körülmények között élhetnek az állatok az állatkertekben, ám távolról sem jelenti azt, hogy ott nem eshet bajuk, hiszen amellett, hogy megbetegedhetnek, még a látogatók is veszélyt jelenthetnek rájuk.

Ezt bizonyította az az eset, amikor a pécsi állatkertben egy PET-palack került a krokodil kifutójára, vagy amikor a víziló megette a hozzá beesett pénztárcát. Ezekben az esetben az állatok túlélték a balesetet, de nem egy esetben nem voltak ilyen szerencsések az állatok.

Íme néhány szomorú állatkerti haláleset a közelmúltból!

Zara, a kecskeméti szurikáta: 2018 májusában hatalmas felháborodást váltott ki a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátájának halála, amit az okozott, hogy egy iskolás fiú a földhöz csapta a gondozók kedvencét, aki másfél évvel korábban érkezett a vadaskertbe.

A szomorú eset napján egy osztály látogatott el a vadaskertbe, ahol a tiltó felirat ellenére, az egyik gyerek benyúlt az állatokhoz. A kicsinyeit féltő Zara ösztönösen megharapta a fiú kezét. A diák ijedtében a földhöz vágta a szurikátát, akit hiába próbáltak újjáéleszteni, az utódaival együtt azonnal elpusztult.

Az ügyből országos vita robbant ki, ami azt firtatta, hogy ki a baleset igazi felelőse. A vadaskert igazgatója, aki óva intett mindenkit attól, hogy bűnbakot csináljon a kisfiúból, azt mondta, hogy szerinte a mai fiatalság egyre kevésbé tiszteli a természetet.

Ugyanakkor, aki már járt állatkertben, az nagyon jól tudja, hogy a szurikátákat milyen nyitott kifutóban tartják. A gyerek édesapja is azt mondta, hogy igaz, hogy a fia hibázott, de a vadaskert sem ártatlan, mert a baleset egy nyitott kifutóban történt, ahol a diákok a kezükkel ingerelték a szurikátákat.

Harambe, mémmé vált a lelőtt gorilla: Egy 4 éves kisfiú beesett a cincinnati állatkert 17 éves hím gorillájának kifutójára, azon belül is az azt körülvevő vizesárokba. A 3 métert zuhant gyerek nem sérült meg, de elindult felé a 180 kilós Harambe, akinek a viselkedése úgy nézett ki, mintha védelmezni, segíteni szeretné a kisfiút.

Az már soha nem fog kiderülni, hogy a főemlős mit tett volna, ugyanis az illetékesek úgy döntöttek, hogy agyon kell lőni a gorillát. Az állatkert azzal magyarázta a beavatkozást, hogy szerintük a gyerek életveszélyben volt, és arról szó sem lehetett, hogy kivárják, hogy mit fog tenni az ezüsthátú gorilla, akinek a viselkedése kiszámíthatatlan.

Azzal kapcsolatban, hogy miért használtak éleslőszert, azt mondták, hogy az altatólövedék nem hatott volna elég gyorsan, ezért kénytelenek voltak a két rossz közül a kisebbiket választani. Harambe lelövése hatalmas felháborodást keltett, tiltakozásokat szerveztek miatta, internetes mém született belőle, egyfajta jelképpé vált, valamint szobrot állítottak neki.

Zitta, a budapesti elefánt: A hétvégén elpusztult Asha előtt egy másik elefántot is elvesztett a budapesti állatkert, ugyanis 2011-ben hirtelen kritikussá vált Zitta egészségi állapota. Az állatkerti gondozók és állatorvosok mindent megtettek a közel 50 éves elefánt megmentéséért, de végül mégis végzett vele a Clostridium-fertőzés, ami egy kórokozó által termelt méreganyagra vezethető vissza.

(Forrás: nlcafe.hu)

Ajánló

Ajánló