Eredetileg Danny DeVito játszotta volna az Oscar főszerepét



Öt kevésbé ismert tény a 30 éve bemutatott vígjátékról.Eredetileg Danny DeVito játszotta volna a főszerepet: Az eredeti változat szerint az Oscar főszereplője egy elképesztően gazdag üzletember, ami az első elképzelések szerint az amerikai remake-ben sem változott volna, ugyanis úgy tervezték, hogy a főhős egy autóalkatrész-kereskedő lesz, akit Danny DeVito fog alakítani. Végül mind a két felképzelés megváltozott.

Al Pacino inkább egy jobban megtömött táskát választott: Az Oscar rendezője teljesen biztos volt abban, hogy a film főszerepét egy nagy sztárnak kell alakítania, ezért az első kiszemeltje Al Pacino volt, ám ő kapott egy sokkal jobb ajánlatot.

A Disney 2 millió dollárt fizetett volna a színésznek a nagyjából 8 hetes munkáért, de Warren Beatty 3 millió dollárt ajánlott neki azért, hogy játssza el a Dick Tracy gengszterfőnökét, ami ráadásul csak egy hetes munkát jelentett a számára, így a színész őszintén közölte, hogy csak is a pénz alapján hozott döntést. Pacino választása azonban végül nemcsak anyagi szempontból volt kedvezőbb, hiszen ezért a szerepért kapta meg a hatodik Oscar-jelölését.

Ironikus módon eredetileg Landis munkája lett volna a Dick Tracy is (ugyancsak a Disney gyártásában), és ő ajánlotta fel a címszerepet Warren Beatty-nek, aki aztán a rendező távozása után átvette a direktori feladatokat.

Landis máig bánja, hogy nem sikerült megszereznie Pacinót, ugyanis szerinte az Oscar sokkal jobb és sikeresebb alkotás lett volna, ha Pacino alakítja a főszerepet.

Ez volt Marisa Tomei első komolyabb filmszerepe: Az Oscar szereposztása elég merész volt, hiszen Sylvester Stallone éppen műfajt váltott, Kirk Douglas egyetlen jelenetben szerepelt, a főhős nejét alakító olasz Ornella Muti neve szinte teljesen ismeretlen volt az amerikai nézők számára, Provolonéék lányát, Lisát pedig egy olyan fiatal színésznő, Marisa Tomei, alakította, akinek az Oscar volt az első jelentősebb filmszerepe.

A 26 éves színésznőt korábban szinte csak a tévénézők láthatták, méghozzá az As The World Turns című napi szappanoperában, és az A Different World című vígjátéksorozatban. Tomei két korábbi, kisebb mozifilmes munkája közül egyik sem volt túl emlékezetes.

Stallone épp akkor keresett magának új utakat: Miután Al Pacino nemet mondott az Oscarra, felmerült Stallone neve, aki éppen abban az időben, a harmadik Rambo film és a sorozat lezárásának szánt Rocky V. után, döntött úgy, hogy új kihívásokat keres, s ahogy Schwarzenegger az Ikrekkel, úgy ő is a komikum felé fordult. Tette ezt annak ellenére, hogy néhány évvel korábban már volt hasonló próbálkozása a Dolly Parton főszereplésével készült Énekes izompacsirta, ami nevetés helyett értetlenkedést váltott ki a közönségből.

John Landis, az Oscar rendezője, azonban mindenképpen egy nagy sztárnak szánta a főszerepet, ráadásul a megérzéseire is hallgatott, mert biztos volt Stallone komikusi tehetségében, ráadásul bő 15 évvel korábban együtt dolgoztak a Halálos futam 2000 című, szándékosan komolytalan autóversenyzős B-kategóriás filmben, amelyben a rendezőnek összesen két mondata volt, amire pont Stallone reagált a jelenetben.

A történetből az amerikai előtt már öt filmváltozat is készült Európában: Az 1958-ban bemutatott, francia Claude Magnier által bemutatott darab szolgáltatta az 1991-ben bemutatott Oscar alapját, ám az amerikai változat előtt már öt mozgóképes feldolgozás készült az eredeti műből.

Az első az 1960-ban bemutatott német és holland tévéfilm, amiket 3 nap különbséggel mutattak be hazájukba, majd két évvel később érkezett a dán verzió, aztán 1967-ben egy francia feldolgozás, 1985-ben pedig ismét holland televíziós produkció készült a darabból.

Ezek közül a Louis de Funés főszereplésével készült, francia adaptáció a leghíresebb, amit a magyar mozik is műsorra tűztek. A komikus egyébként korábban négyszer is eljátssza a színpadon a történet főhősét.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló