Létező ember ihlette House doki karakterét



Hét híres könyv és film szereplő, aki nem teljesen az írói fantázia eredménye.Amikor filmnézés vagy könyv olvasás közben van egy kedvenc szereplőnk, akkor gyakran eljátszunk azzal a gondolattal, hogy milyen lenne, ha a hősünk létezne. Ilyenkor általában arra az eredményre jutunk, hogy kár ezen agyalni, mert nincs sok esély erre.

Néha azonban derült égből villámcsapásként ér a felismerés, hogy a kedvencünk nem egészen a forgatókönyvírók fejéből pattant ki, hanem egy létező személyről mintázták a karakter stílusát, megjelenését, személyiségét.

John Gray – Dorian Gray: Annak idején egy angol költő, John Gray volt az, akiről Oscar Wilde megalkotta Dorian Gray karakterét, aki ugyanolyan kifinomult, intelligens, csinos, elhivatott költőként kezdte, mint John, aki harminc év után inkább katolikus papnak állt.

Christopher Robin Milne – Róbert Gida: A Micimackó szerzője a saját kisfiáról mintázta Róbert Gidát. Az aranyos, szőke hajú gyerek kedvenc játéka egy plüssmedve volt. A már felnőtt Christopher egyszer azt nyilatkozta, hogy nem volt izgalmas a gyerekkora, mert az anyja csak magával törődött, az apja pedig az írás. Így nem csoda, hogy a kisfiú rengeteg időt töltött azzal, hogy a képzeletében játszott a plüssállataival.

Sherlock Holmes – Joseph Bell professzor: Mindenki kedvenc mesterdetektívje se Arthur Conan Doyle fantáziájának szüleménye, hiszen az író a saját korábbi orvosi tanára és mentora személyiségét használta fel.

Állítólag Joseph Bell professzor rendkívül intelligens volt, a rejtélyeket pedig sajátos módszerekkel oldotta meg. Arthur Conan Doyle egyszer levélben írta meg a mentorának, hogy tartózik neki Holmes karakteréért.

Pán Péter – Michael Davies: Amikor J. M. Barrie ihletet gyűjtött Pán Péter alakjához, akkor a barátait és annak gyerekeit vette alapul. Ők Arthur és Sylvia Davies, valamint a gyermekük, Michael voltak.

A könyvben sok szereplőDr. House — Dr. Thomas Bolte:t nevezett el róluk az író, de egyértelmű, hogy Michael volt a legokosabb, a legeredetibb. Amikor Michael szülei meghaltak, akkor Barrie nevelte fel Michaelt és a testvéreit. A Hugh Laurie által alakított zseniális orvos annyiban hasonlít dr. Thomas Bolte-re, hogy mind a ketten olyan ügyeket oldottak meg, amit más gyógyítók nem tudtak. A sorozat elején az alkotók Bolte eseteinek leírásaiból vettek ihletet.

Az orvos a mai napig él, a karrierje pedig felfelé ívvel, köszönhetően a sorozatnak. Érdekesség, hogy Bolte nem sétabottal jár, hanem görkorcsolyával, mert így gyorsabban ér oda a betegeihez.

James Bond – Sidney Reilly: Sokat vitatkoztak azon az emberek, hogy kiről mintázták James Bond karakterét. A legtöbben azon a vélemények vannak, hogy a kémek közül a brit Sidney Reilly lehet az eredeti forrás.

Habár Reilly nem volt tanult ember, mégis jól beszélt más nyelveket, igazi nőmágnesként ismerték, és remekül manipulált másokat. Számára nem okozott gondot, hogy másnak adja ki magát, a problémákat jól megoldotta, és egyszer sem zavarodott bele a szerepébe.

A Wall Street farkasa – Jordan Belfort: A film tulajdonképpen Jordan Belfort életrajzán alapul. A férfi eleinte nagy luxusban élt, de két évvel később börtönbe került. Miután a tőzsdei csalás miatt elítélt Belfort kiszabadult, könyvet írt az életéről, valamint motivációs beszédeket mondott. A sikere kulcsa az volt, hogy: „Tégy úgy, mint egy gazdag ember, és akkor hamarosan az leszel.”

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló