Homokviharok és vadállatok nehezítették A múmia forgatását



Érdekességek a 25 éve bemutatott blockbusterről.A forgatást homokviharok és vadállatok nehezítették: Az 1998 májusában kezdődött forgatás 17 héten át tartott Marokkóban, ugyanis Egyiptomban instabil volt a politikai helyzet. Ez még előnyösnek is bizonyult az 1920-ban játszódó film szempontjából, mivel Marrákes kevésbé modern város, mint Kairó.

Ugyanakkor a szaharai meleg és a rendszeres homokviharok komoly nehézségeket okoztak. Az orvos csapat egy speciális italt kevert a stábnak, amit 2 óránként kellett meginniuk azért, hogy elkerüljék a kiszáradást.

Az időjárás mellett az élővilág is gondot okozott, ugyanis több stábtagot mentőhelikopterrel szállítottak kórházba skorpiócsípés, illetve kígyómarás miatt.

Oded Fehr „túl jóképű volt” ahhoz, hogy az arcát tetoválásokkal takarják el: A múmiában kiemelt szerepet kapnak a medjai-ok, akik a fáraó védelmezői. Az eredeti terv szerint a egész testüket tetoválások borították volna, ám Stephen Sommers rendező úgy döntött, hogy ezen változtatnak.

A döntését azzal indokolta, hogy, a medjai-ok vezetőjét alakító színész, Oded Fehr túl jóképű volt ahhoz, hogy tetoválásokkal borítsák az arcát. Ezért csak a homlokára és az arcára került két egyiptomi hieroglifa, amelyek közül az egyik az alvilágot, a másik az igazságot jelképezi.

Ezeknél a tetoválásoknál azonban sokkal fontosabb az, amelyet a csuklóján visel. Ez az „Isten harcosa” felirat, amit a főhős Rick O’Connell is visel.

Brendan Frasert újra kellett éleszteni a forgatáson: A múmia elején, amikor a Brendan Fraser által alakított Rick O’Connellt felakasztják, akkor az a jelenet annyira élethűre sikerült, hogy a kötél valóban a színész nyakára szorult. Fraser elájult és megállt a szíve, ezért újra kellett éleszteni, de szerencsére nem szenvedett maradandó sérülést.

Nem Fraser volt azonban az egyetlen színész, aki balesetet szenvedett a forgatáson, ugyanis a Jonathan bácsit alakító John Hannah a csuklóját ficamította ki. Az utolsó jelenetekben látható is a kötés, amit viselt.

A mumifikálós jelenet még a címszereplőt alakító Arnold Vosloo-t is megrémítette: A múmia fő antagonistája Imhotep, aki egy létező történelmi személy volt. Ő segített az egyiptomi piramisok megtervezésében. Mivel nagyon jó volt a mesterségében, ezért sokan azt feltételezték, hogy az istenek leszármazottja.

A film nyitójelenetében Imhotepet mumifikálják, ami alaposan megijesztette az őt alakító Arnold Vosloo-t. A színész félelme nem volt alaptalan, mivel kötszerbe csavarva kellett 4 órát feküdnie egy sírban.

Evelyn könyvtári katasztrófájának elsőre jól kellett sikerülnie: A Múmia női főhőse a Rachel Weisz által játszott Evelyn, aki nagyon okos, viszont elég kétbalkezes, amit rögtön a film elején is láthatunk, ugyanis sikerül romba döntenie egy egész könyvtárat.

Ennek a jelenetnek elsőre kellett sikerülnie, ugyanis egy napba telt volna újra felépíteni a díszletet, ha a polcok nem a tervezett módon dőlnek össze. Erre végül nem volt szükség, mivel elsőre sikerült felvenni a jelenetet.

A múmia megjelenítésén nem spóroltak semmit: A múmia megjelenítésébe mindent beleadtak 25 évvel ezelőtt, amit az akkori technika megengedett. A hírek szerint 15 millió dollárt költöttek speciális effektusokra.

A felvételeken valóban Arnold Vosloo szerepel, majd utómunkával érték el, hogy csonkított, félelmetes múmiaként nézzen ki, aki a feltámadása után folyamatosan öli az embereket, aminek hatására fokozatosan ölt emberi alakot.

Ennek a különböző stádiumain hónapokig dolgoztak a szakemberek. A színész arcát a forgatás jelentős részében kis piros LED-égők borították. Ezek jelölték a speciális effektusok helyét.

Még a tevék is utálták a Benit alakító színészt: A Kevin J. O’Connor által alakított Beni több alkalommal is keresztbe tesz Rickéknek, ugyanis gyáva és tart Imhotep haragjától. Úgy tűnik, hogy a színész még az állatoknak sem volt szimpatikus, ugyanis az egyik jelenetben arannyal pakolna fel egy tevét, majd próbál elindulni vele, de az állat meg sem moccant.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló