Hét titok a 2016-ban elhunyt hírességekről



Volt, aki rossz forgatókönyvet javított ki, míg más rengeteget adományozott.Vera Rubin csodás tudós és nőjogi mozgalmak harcosa volt: A 2016-ban elhunyt híresség több fizikai és csillagászati elméletet bebizonyított. Ilyen volt például a sötét anyag létezése, amiért Nobel-díjat érdemelt volna a tudóskollégái szerint, de azt nem kapta meg.

Vera Rubin volt az első női csillagász a Caltech Obszervatóriumban, ahol addig női mosdó sem volt. A sztár megoldotta a dolgot azzal, hogy papírból kivágott egy lányalakot, és azt feltette a férfi mellékhelyiség ajtajára, majd azt mondta, hogy most már van női vécé.

David Bowie internetszolgáltató céget alapított, még annak elterjedése előtt: Az egyik legnagyobb rockikon, aki számos műfajjal kísérletezett, nem ijedt meg úgy az internet megjelenésétől, mint sok rocksztár, hanem 1998-ban megalapította a BowieNet nevű szolgáltatót, ahol a rajongók élhettek azt internetlehetőséggel, és rocksztáros e-mail címet készíthettek.

Carrie Fisher titokban javította ki mások rossz filmjeit: Sokan csak a Star Wars filmekből ismerik a színésznőt, pedig forgatókönyvíróként is tevékenykedett, és ő volt Hollywood legkeresettebb script doctora, vagyis Carrie Fisher kijavította a rossz filmeket.

Dolgozott például a Halálos fegyver harmadik részén és a Spielberg által rendezett Hook filmen. Poénokat írt, női karaktereket tett érdekesebbé, miközben nyíltan beszélt mentális betegségéről, és könyveket írt. Mindemellett sokan Hollywood egyik legszellemesebb emberének tartják.

Muhammad Ali emberjogi aktivista volt: A sportszeretők tudják, hogy Muhammad Ali az egyik legnagyobb sportoló volt. Amikor a bokszoló elutasította a vietnami háborút, akkor megfosztották a bajnoki címétől, eltiltották a sporttól és külföldre se utazhatott.

A következő négy évben főiskolákon mondott beszédet, hogy pénzt keressen, és kiálljon az ügye mellett, amit mások nem mertek felvállalni. 1971-ben az amerikai legfelsőbb bíróság törvénytelennek nyilvánította az őt ért szankciókat. Visszakapta érdemeit és visszatérhetett a ringbe.

Gene Wilder az amerikai törvényhozás előtt tanúskodott, hogy az állam több pénzt adjon a rákkutatásra: A Willy Wonkát alakító sztár 1981-ben esett szerelembe Gilda Radner színésznővel, ám a nő meghalt, mert félrediagnosztizálták a petefészekrákját. A gyászoló Gene Wilder megalapította a Gilda Radner Petefészekrák Szűrőprogramot, valamint tanúskodott a kongresszus előtt azért, hogy az állam adjon 30 millió dollárt a rákkutatásra.

George Michael nyíltan vállalta a másságát és titokban adományozott: Az egyik legnagyobb melegjogi aktivista volt az énekes, aki nyilvánosan támogatta az AIDS elleni küzdelmet. Emellett több millió dollárt adományozott a Childline nevű gyermekvédelmi alapítványnak, ingyen koncertet adott a beteg édesanyját ápoló nővéreknek, névtelenül önkénteskedett egy hajléktalanszállón. Egyszer 5000 dollár jattot adott egy pincérnőnek, mert meghallotta, hogy nehézségei akadtak diákhitele kifizetésével.

Prince is nagy adományozó volt: Az egyik legkedveltebb rocksztár nem sajnálta a pénzt a rászorulóktól, támogatta a YesWeCode nevű szervezetet, ahol a gyerekeknek segített, hogy programozók lehessenek.

A kolumbiai gyerekek oktatását segítő alapítványnak 250 ezer dollárt adott, míg 1 millió dollárral a Harlem Children’s Zone nevű szervezetet támogatta, ugyanis a fekete egyenjogúságot különösen fontos ügynek tekintette.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló