Budapest 2017-es átalakulása



Bontás, felújítás és új épületek felhúzása rajzolhatja át a magyar főváros arculatát.Az MTESZ székház: Az eredeti terv az volt, hogy csak átalakítják, de kiderült, hogy jobb lesz lebontani. A munka 2016 őszén megkezdődött, emiatt a kettes metró december óta nem áll meg a Kossuth téren.

A Balettintézet épülete: A Mariott csoporthoz tartozó W Hotels Worldwide szeretné hasznosítani az épületet, Az elképzelés szerint 2020-ban itt fog megnyílni a W Budapest.

A lovi: A Nemzeti Lovarda olyan pálya lesz, amit télen is lehet használni. A tervek szerint kialakítanak itt egy konferenciatermet, és felújítják a műemlék védelem alatt álló főépületet.

A Rákosmenti sportcsarnok: Évtizedek óta beszélnek arról, hogy sportlétesítményt kellene létesíteni a XVII. kerületbe, de csak tavaly decemberben végre sikerült dönteni.

A Császár-Komjádi: Az elmúlt időben nagyon leromlott a Császár-Komjádi állapota, tehát bőven ráfér a felújítás, ami már elkezdődött.

A Párizsi Udvar és a Klotild-palota: A Ferenciek terénél két fontos változtatást terveznek. Az egyik, hogy felújítják a Párizsi Udvart, a másik a déli Klotild-palota rekonstrukciója, ugyanis ebből szállodát alakítanak ki.

A műemlék portálok: 2016 októberében hirdetett pályázatot a Fővárosi Önkormányzat. A Műemléki Keret 200 millió forinttal támogatja a munkát.

A Zichy-kastélyt: Melléképületek között található a XVIII. századi barokk kastély mesés főépülete, ami már akkor hanyatlásnak indult, amikor kincstári tulajdonban volt.

Az Állatkert: A Liget-projekt keretén belül alakítják ki a Pannon parkot, aminek az lesz a funkciója, hogy bemutassa azt, hogy milyen élővilág élt a Kárpát-medencében a miocén kor középső részében, 10-12 millió évvel ezelőtt.

Északi Járműjavító: Az Operaház Eiffel Műhelyháza létesülhet a Kőbányai út 30. szám alatt található régi MÁV Északi Járműjavító területén.

A Zugligeti lóvasút végállomása: A mesés, alpesi épület évtizedek óta áll elhanyagoltan Budán. A terv az, hogy még 2017-ben elkészül az épület, amiben helytörténeti gyűjteményt fognak elhelyezni.

Közpark a bulinegyedben: A talajban található épületmaradványokat kiszedték, majd az így keletkezett űrt feltöltötték és termőfölddel takarták be. A parkosítás tavasszal kezdődhet.

A Budafoki kocsiszín: A telep jó részét lebontják, majd új csarnokot, irodaházat és vágányhálózatot építenek.

A Várnegyed átépítése: Novemberre véget érhet a karmelita kolostor felújítása. Emellett felújítják a Szentháromság téren álló régi budai városházát. Egyelőre úgy tűnik, hogy sokakat megosztó Mavir 1979-es épülete megússza a bontást. Az Úri utcai Telefónia múzeumot is békén fogják hagyni.

A MOME megújulása a Zugligeti úton: Évekkel ezelőtt határozta el a kormány, hogy 2018-ra bővíteni fogják a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Campusát. A terv célja az, hogy az épület a művészet, a vizuális kultúra és a kreativitás központja legyen.

Gül baba türbéje csodaszép lesz: Lecserélik a különleges emlékhely burkolatát és az oszlopait. A kert is megújul.

Új uszoda: A 2017-es vizes vébére el kell készülnie a Dagály Úszóarénának.

A Millenárishoz és a park: A tervek szerint átépítik a Teátrumot, hogy 2018-ban ide kerülhessen a Nemzeti Táncszínház.

A Múzeum körút: 2017-ben felújítják az Astoria melletti modern házat, és átalakítják a Nemzeti Múzeum kertjét.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló