Magyar Oscar-díjasok, akikre Hollywood is büszke lehet



Nem Nemes Jeles László és Deák Kristóf az egyetlen magyar, aki átvehette az aranyszobrocskát.A tavalyi Oscar-gálán Nemes Jeles László díjat nyert a a Saul fia című filmjének köszönhetően, ami egyben azt is jelentette, hogy 34 év után ismét magyart díjazott a filmakadémia. A következő aranyszobrocskára már nem kellett ilyen sokat várni, hiszen idén Deák Kristóf, a Mindenki című rövidfilmjéért vehette át az elismerést.

Az legfrissebb siker apropóján elevenítsük fel, hogy kik azok a magyar díjazottak, akikre Magyarország és Hollywood is büszke lehet!

Rófusz Ferenc: Az első tényleges magyar Oscar-díjat 1981-ben kapta Rófusz Ferenc A légy című filmjéért. A legjobb animációs rövidfilmért járó szobrot Dósai István, a Hungarofilm akkori igazgatója vehette át, míg maga Rófusz a Szabad Európa rádióban hallotta a győzelmét.

William S. Darling: William S. Darling 1882-ben, a mai Románia területén született Sándorházi Vilmos néven, majd 1910-ben Amerikába utazott. Látványtervezőként hétszer jelölték Oscar-díjra, amit háromszor kapott meg. Az első szobrot 1934-ben a Kavalkád című filmért vehette át, amivel ő lett az első magyar filmes, aki Oscar-díjat nyert.

Korda Vince: A Korda-fivérek legfiatalabbja festőnek készült, de végül folytatta a családi hagyományt, és filmezni kezdett. 1941-ben a A bagdadi tolvaj látványtervezéséért kapott aranyszobrocskát. Ezen kívül még háromszor jelölték Oscar-díjra.

Michael Curtiz: Kertész Mihály a magyar némafilm aranykorának volt az egyik legnépszerűbb rendezője. 1918-ban például 45 filmet rendezett. A Tanácsköztársaság bukását követően Bécsbe, onnan Dániába, végül az Egyesült Államokba költözött.

1944-ben a Casablancával nyerte meg a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, ám nem ez volt az első alkalom, hogy Kertész neve a jelöltek között szerepelt, ugyanis 1939-ben két különböző filmjéért jelölték az elismerésre.

Geza Herczeg: 1937-ben Herczeg volt az első magyar, aki a legjobb forgatókönyvért vehette át a díjat, a Zola élete című filméért.

Rózsa Miklós: Három szobrot kapott a zeneszerző. Egyet 1945-ben Alfred Hitchcock Elbűvölve című filmjéért, a másodikat a Kettős életért, a harmadikat a Ben Hurért.

Zsigmond Vilmos: Az újkori Hollywood egyik legendás operatőre volt, aki 1978-ban kapott Oscar-díjat a Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjéért, mint legjobb operatőr.

Lukács Pál: A mai napig az egyetlen magyar születésű színész, aki Oscar-díjat vehetett át. Az aranyszobrot 1944-ben kapta meg az Őrség a Rajnán című filmért.

Szabó István: Az első egész estét magyar film, ami Oscar-díjat kapott. Szabó István a Mephisto című alkotásáért kapta meg az elismerést. Ezen kívül még három másik alkotásáért is jelölték, de se a Bizalom, se a Redl ezredes és a Hanussen se nyerte meg az aranyszobrocskát.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló