6 népszerű nevezetesség rejtélye



Hogy nézett ki eredetileg a Szfinx, ki tervezte a pisai Ferdetornyot, és kiről nevezték el a Big Bent?A turisták jól tudják, hogy melyik ország, melyik városában melyek azok a látnivalók, amelyeket mindenképpen meg kell nézniük, ám sokan csak felszínesen ismerik a népszerű építményeket, amelyek érdekes titkokat rejtenek.

A Matterhorn Disneyland: Ez egy hegy az Alpokban, Svájc és Olaszország határánál. Itt található az acélcsőből készült hosszú hullámvasút. A hegy legtetején egy tetőtérszerű szerkezet várja a hegymászókat, akik itt pihenhetnek és kosárlabdázhatnak, még az előtt, hogy folytatnák a hegymászást.

A Golden Gate híd színe: Az egyik leggyakrabban fényképezett építmény, aminek megalkotásáról sokáig tárgyalt az Egyesült Államok Haditengerészete. Amikor végre engedélyezték az építkezést, akkor a Haditengerészet azt akarta, hogy a híd sárga és fekete csíkos legyen, mert nem látszott a ködben. Irving Morrow, az építész, meggyőzte a Haditengerészetet, hogy legyen sötétnarancs a szerkezet, mert ez vonzóbbá teszi a megjelenést, ráadásul minden időjárási körülmény között látható.

Időkapszula, Mount Rushmore: Gutzon Borglum kitalált egy titkos szobát, egy érdekes csarnokot, ahol a jövő generációi megnézhetik az USA nyilvántartásait és bizonyos információkat. A híres építész elképzelése nyomán barlangot kezdtek ásni az Abraham Lincoln feje mögötti sziklafalba, de Borglum meghalt, ezért a terv félbemaradt. 1998-ban, több, mint 50 évvel az építész halála után, fontos dokumentumok és visszaemlékezések másolatát rakták be a félkész terembe, ami így egyfajta Időkapszula lett.

A Szfinx eredeti megjelenése: A világ egyik legrégibb szobra a Nagy Szfinx, amit eredetileg fényes festék díszített, de napjainkban ennek csak a töredéke látható. Anno orra és szakálla is volt a szobornak. A Szfinx eredeti formája Egyiptom és Nagy-Britannia egyik múzeumában tekinthető meg.

További érdekesség, hogy egyes szakértők szerint a Szfinx eredetileg oroszlánnak indult, de később emberi arcot faragtak belőle. Ez megmagyarázhatná a nagy test és kis fej aránytalanságát.

A pisai Ferdetorony létrejötte: Azt mindenki tudja, hogy jellegzetesen dőlt, de az már nem ennyire köztudott, hogy a pisai székesegyház építtette. A rejtélyek egyike az, hogy a torony közel 200 évig készült.

A történészek szerint a kiviteli terveket Bonanno Pizano készítette, de valószínűbb, hogy Diotisalvi terveiről van szó, mert a torony melletti, azonos építészeti stílusban létrehozott keresztelő kutat is ő alkotta.

A legismertebb turisztikai látványosság Nagy-Britanniában: A „Big Ben” nem a brit parlament egész tornya, hanem csak a belül található harangot nevezték el így. 2012 szeptemberéig a szerkezet hivatalos neve „a Westminster palota harangtornya” volt, de ekkor átnevezték „Erzsébet Toronyra”.

Azt, hogy kinek a tiszteletére nevezték el a harangot, senki sem tudja, de találgatások vannak. Az egyik teória az, hogy annak az erős testalkatú férfinak a becenevéről van szó, aki a harang öntödéit kezelte. Egy másik elmélete azt állítja, hogy Benjamin gróf után kapta a „Big Ben” nevet. A férfi híres nehézsúlyú profi ökölvívó bajnok volt.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló