Prozopragnóziában szenvedhet Brad Pitt



Ismerj meg néhány rendellenességet, ami az agy sérülése miatt alakulhat ki!Urbach-Wiethe-kór: Egy Urbach-Wiethe-kórban szenvedő beteg semmitől sem félt, ugyanis a betegség során elpusztult mindkét amigdalája, amiről sokan azt gondolják, hogy ez az agy félelemközpontja.

Prozopagnózia: A legtöbben 2013-ban hallottak először erről a betegségtől, ugyanis Brad Pitt ekkor beszélt arról a gyanújáról egy interjúban, hogy szerinte prozopragnóziában szenved. Ez a rendellenesség azzal jár, hogy az ember nem képes felismerni az emberek arcát. Más jellegzetességek segítségével, például a hang, öltözködés, illat alapján lehetséges a beazonosítás.

Nem érzed a saját tested: Amikor Ian Waterman 19 éves volt, akkor szinte teljesen elvesztette azt a képességét, hogy tudja, hogy hol vannak a testrészei. Ennek következményeként azok a mozdulatok, amelyek addig hétköznapinak számítottak, szinte lehetetlenné váltak a számára.

Az orvosok közölték Watermannel, hogy nagyon valószínű, hogy soha többé nem fog járni, és egész életére tolószékbe kerül. A fiatalember azonban ebbe nem törődött bele. Waterman a szemével helyettesítette az testérzékelést úgy, hogy alaposan előkészített minden mozdulatot. A férfi újra megtanult mozogni, ami járásnak nem, inkább irányított esésnek nevezhető.

Klüver-Bucy szindróma: Kétoldali mediális-temporális lebeny eltávolításakor észlelt tünetegyüttes a Klüver-Bucy szindróma, ami nagyon ritka betegség az emberek körében. A betegeknek általában társadalmilag elfogadhatatlan szexuális megnyilvánulásaik vannak. Például mindent megnyalnak, megérintenek, hiperszexuálisak.

A memóriazavarok is jellemzőek a Klüver-Bucy szindrómásokra, ahogy a fokozott étvágy és az olyan evési zavarok mint a bulimia nervosa. Az érzelmi megnyilvánulásaik csekélyek, a viselkedésük pedig passzív.

Guillain–Barré szindróma: A betegség során a páciens immunrendszere megtámadja a periferiális idegrendszert, ami a központi idegrendszer és a test között továbbítja az információkat. A betegség során gyengeség, zsibbadás jelentkezik, de bénulás is előfordulhat.

Capras-szindróma: Ha valaki a Capras-szindróma nevű zavarban szenved, akkor úgy érzékeli, hogy egy barátját, rokonát egy ugyanolyan külsejű imposztor helyettesít, mert a beteg nem képes felismerni az ismerős arcokat, nem tud azokhoz érzelmeket társítani.

Habár a beteg is tudja, hogy ez mennyire abszurd, mégis nagyon nehéz meggyőznie magát arról, hogy nem szélhámosok veszik körül.

Szinesztézia: A mentális betegség abban nyilvánul meg, hogya az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan beindít egy másik érzetet. Ilyesmi például, ha a betűkhöz vagy a számokhoz automatikusan színeket társít az ember. Általában két érzet kapcsolódik, de néha három is előfordul.

Rett-szindróma: A babákat érintő betegség elsősorban a lányokat veszélyezteti. A kicsik körülbelül 6 hónapos korokig látszólag normálisan fejlődnek, de onnantól kezdve fokozatosan elvesztik a kontrollt az olyan izmaik felett, amelyek segítenek a mozgásban, kommunikálásban, koordinálásban.

Akinetopszia: Ha valaki ebben a betegségben szenved, akkor nem érzékeli a mozgást. Ez olyasmi, mintha egy filmből csak időnként jelenne meg egy-egy képkocka.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló