2023 legmegdöbbentőbb orvosi esetei



Ezek voltak az év legfurcsább esetei.A livescience.com összegyűjtötte a 2023-as év legmaradandóbb orvosi eseteit, amelyeket most te is elolvashatsz.

Magzatot távolítottak el a csecsemő agyából: Műtéti úton kellett eltávolítani egy magzatot egy 1 éves csecsemő fejéből, ugyanis a magzat a gyermek monokorionos diamniotikus ikertestvére volt. Ez azt jelenti, hogy ugyanabból a megtermékenyített petesejtből származott a két magzat, akik egy placentán osztoztak, de külön magzatburokban fejlődtek. A terhesség ideje alatt az egyik magzat beburkolta a másikat, ami emiatt meghalt, a maradványai pedig a megszületett csecsemő fejében maradtak.

Pók a fülben: Egy 0,25 centiméteres pókot fedeztek fel az orvosok egy tajvani nő bal fülében. A nő négy napja hallott különös kattogást és zörgő hangokat, de az valószínűleg meg sem fordult a fejében, hogy egy pók költözött a fülébe.

Barnáról indigókékre változott egy kisfiú szemszíne: A koronavírus kezelésére felírt favipiravir nevű vírusellenes gyógyszert kapott egy 6 hónapos kisfiú, akinek hirtelen indigókékre változott a sötétbarna szeme. A megdöbbentő színváltozásról azt gondolták az orvosok, hogy annak a mellékhatása lehet, ahogy a szervezet feldolgozza a gyógyszert.

Amikor leálltak a kezeléssel, akkor a kisfiú szeme visszaváltozott sötétbarnára. Az orvosok azonban úgy gondolják, hogy a szemszín átmeneti változásával kapcsolatos lehetséges hosszú távú hatások egyelőre ismeretlenek.

Zöld szőr nőtt a férfi nyelvére: Egy 64 éves férfi azzal a panasszal kereste fel az orvosát, hogy zöld szőr nőtt a nyelvére. A vizsgálat során kiderült, hogy valójában nem szőrről van szó, hanem a nyelven található, ízlelőbimbókat tartalmazó dudorok, a papillák nyúltak meg, az elszíneződést pedig a dudorok által csapdába ejtett élelmiszer-törmelékek és baktériumok okozták. A férfinak azt tanácsolták, hogy amikor fogat mos, akkor finoman sikálja a nyelvét, és szokjon le a dohányzásról. Hat hónappal később eltűnt a „zöld szőr” a férfi nyelvéről, de a dohányzással nem hagyott fel.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló