Ellenőrizd az URL-t, ha online vásárolsz!



Erre a négy dologra figyelj, nehogy átverjenek a webáruházak!Az internet megkönnyíti az életünk, de ugyanakkor meg is nehezítheti, ha nem vagyunk elég óvatosak, és hagyjuk, hogy átverjenek minket azok a webáruházak, amelyek csak a pénzünket akarják ellopni, vagy hibás termékeket próbálnak ránk sózni.


Egy felmérés szerint az elmúlt egy évben 30 százalékkal nőtt az átverő webáruház száma a világhálón, ezért fontos, hogy az alábbi négy dologra mindig figyelj, ha interneten rendelsz!

Nézz utána az oldal üzemeltetőjének: A mai világban már bárki dönthet úgy, hogy létrehoz egy weboldalt, hiszen ehhez csak internet kell. A regisztrációhoz a valódi nevünket sem kell megadni, hiszen gyakran elég egy e-mail cím.

Ugyanakkor egy megbízható webáruház esetében könnyen megtudhatod, hogy ki az oldal üzemeltetője, és hogyan léphetsz vele kapcsolatba, ha valami problémád adódik. Online vásárlás előtt nyugodtan keress rá az internetes véleményekre, mert mások tapasztalati alapján levonhatod a megfelelő tanulságot, következtetést, és elkerülheted, hogy átverjenek.

Ellenőrizd az oldal nevét: Ha például ékszert szeretnél vásárolni az interneten, de nem tudod, hogy milyen márka legyen, akkor csak általánosságba beírod a keresőbe, hogy milyen ékszert keresel, például „arany gyűrű”.

Ilyenkor millió és egy weboldalt fog listázni neked a kereső, te pedig neve sincs oldalakon találhatod magad. Még mielőtt rendelnél valamelyikről, mindig ellenőrizd az oldal pontos nevét és azt, hogy mit ír az URL!

Ez azért fontos, mert napjainkban sűrűn előfordul, hogy egy weboldal hamisítványt árul, emiatt megcserélik a létező márka egy-egy betűjét az URL-ben. Abban az esetben, ha csak egy gyors pillantást vetsz erre, akkor automatikusan a helyes márkanevet látod, nem veszed észre a turpisságot. Panasz esetén azonban a webáruház hivatkozhat arra, hogy az URL-ben nem az igazi márka neve szerepel.

Ellenőrizd, mi vonatkozik a visszatérítésre: Ne kapkodd el vásárlást, hanem az előtt mindig nézz utána, hogy hogyan történhet a megvásárolt termék visszaküldése, ha valami nincs rendben vele! Amennyiben erről nem találsz információt, esetleg a folyamat nagyon bonyolult, akkor inkább ne vásárolj az adott webáruháztól!

Ha mégis rendelsz egy ruhát, vagy drágább terméket, de az sérülten érkezik meg hozzád, emiatt szeretnéd visszakapni a pénzedet, akkor nagyon valószínű, hogy arra nem lesz lehetőséged, hiszen beleegyeztél a vásárlás feltételeibe.

Ellenőrizd az URL-t kétszer is: Az URL-ben nem csak az derül ki, hogy az oldal hamisított terméket árul el, hanem az is fontos, hogy a link „HTTPS”-sel kezdődjön, ugyanis rengetegszer találkozhatsz azzal, hogy az átverős online webáruházak végéről elmarad S-betű, tehát csak HTTP-vel kezdődik a link.

Az S-betű a „secure”, tehát a biztonságos szóra utal. Ez azt jelenti, hogy minden kommunikáció a weboldal és a böngésződ között titkosított. Az oldal csak ilyenkor védi az információidat, amit biztos, hogy nem ad ki egy harmadik félnek. A HTTP-kezedetű linkes weboldalak esetében ez már aligha jelenthető ki.

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló