Budapest legjei



Tudod, hogy melyik a magyar főváros legrégebbi sétálóutcája, legmagasabb szobra vagy legmagasabb épülete?A Váci utca a legrégebbi sétálóutca Budapesten: Az 1700-as években is létezett itt egy utca, amit a XVIII. század közepén Lipót utcának neveztek. Az 1800-as években három szakaszra tagolták, 1899-ben pedig az egész utat elnevezték Váci utcának, amivel kapcsolatban már korábban híre ment, hogy milyen finom holmikat árulnak az itt található üzletekben.

A legmagasabb középület: az Országház: A Steindl Imre által kidolgozott Országház 96 méter magas. A Parlament tervezésekor arra különösen nagy gondot fordítottak, hogy megfelelően legyen hűtve és fűtve, de úgy, hogy közben az épületet ne csúfítsák el kémények, csövek, valamint a szálló szénpor ne koszolja be. Az Országház fűtését a közeli Balassi utcai kazánházzal oldották meg.

A legmeredekebb utca: állítólag a Gül Baba: 2017-ben megújult az utca, aminek kicserélték a régi kockaköveit. Habár emiatt megváltozott a hangulata, mégis még mindig az egyik legérdekesebb, legrégebbi, legmeredekebb budapesti utca.

A legmagasabb budapesti szobor: a Szabadság-szobor: A béke olajágát magasba tartó nőalak 14 méter magas. A szobrot Kisfaludi Strobl Zsigmond készítette el. A modellt egy villamosmegállóban pillantotta meg. A lány igent mondott a felkérésre, ami miatt le kellett vágnia a haját, majd hetekig modellt állt a szoborhoz.

A legkisebb budapesti szobor: a minitank: Ha valaki nem szándékosan keresi, akkor nehezen lehet észrevenni Kolodko Mihály miniszobrait Budapesten, pedig ebből egyre több található a fővárosban. A művész miniszobrai közül a legkisebb a tank, ami a korábbi Kossuth-híd pillérje mellett, az országházzal átellenben található.

A legrégebbi lakóház: Vörös Sün: 1260 körüli, kora gótikus stílusú házak összeépítéséből alakult ki a mai épület, a XVIII. században. Sokáig itt működött a várnegyed egyetlen fogadója. A városi legenda szerint a Vörös Sün előtt esett el Buda utolsó török kormányzója, Abdurrahmám Abdi Arnaut pasa.

A legmagasabb építmény: a Száva utcai adótorony: Budapest több pontjáról is jól látható az 1988-ban, a X. kerületben épített, 154 méter magas adótorony.

A legkeskenyebb ház: a Duna parton áll, a Döbrentei térnél: A főváros egyik legérdekesebb épületéhez a telket két testvér, Mandl Manó és Mandl Ármin kereskedő vásárolta meg az 1890-es évek második felében, míg az épület tervezésével és kivitelezésével Weinréb Fülöpöt és Spiegel Frigyest bízták meg.

1898-ban elkészült a kéthomlokzatú, háromemeletes, kicsi belső udvaros, 22 méter magas ház, aminek a Várkert rakpartra néző homlokzata 6,2 méter széles, a Döbrentei utca felőli pedig 5,5 méter.

A legrégebbi pesti épület, ami ma is áll: Belvárosi Plébániatemplom: A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia valójában egy középkori templom többszöri átalakításával született meg. A régészeti kutatások szerint a legelső román kori templomot egy időszámításunk utáni 200-700 között itt álló római helyőrségi tábor, Contra Aquincum erődítményének déli falához közel, a parancsnoki épület falaira építették.

A legmagasabb templom: a Szent István Bazilika: Egy korábbi kis templom helyére építették a Szent István Bazilikát, ami elég nehezen készült el. A földmunkákat 1848-ban kezdték, de az impozáns bazilika felszentelésére csak 1905. november 9-én került sor.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló