Gyönyörű skót tájakon játszódó filmek



Meghozza a kedvet az utazáshoz Da Vinci-kód, a Harry Potter vagy például Gyalog galopp.Nem véletlen, hogy a filmesek egyik kedvenc helye Skócia, hiszen mesés tájak, rejtélyes kastélyok, csodás tavak ejtik ámulatba az embereket. Egy skót körutazás sokak bakancslistáján szereplő vágyálom.

Ha neked esetleg még nem támadt kedved ahhoz, hogy Skóciába látogass, akkor az alábbi filmekben látható forgatási helyszínek biztos, hogy változtatnak ezen.

Skyfall: Sam Mendes filmje volt a negyedik olyan James Bond-film, ami Skóciában játszódott. A történetben a Daniel Craig által életre keltett 007-es ügynök hazautazik a szülőföldjére, a káprázatos hegyormokkal határolt Glencoe völgyébe.

A Skót-felföld egyik leghíresebb kirándulóhelyét a „Sírás Völgyének” is szokták nevezni, ugyanis ez a hely állít emléket az 1692-es glencoi mészárlásnak. A rejtélyes történet szerint az angol hadsereg azt ígérte, hogy nem bántja a királynak hűséget fogadó és a katonákat vendégül látó klánokat, ám hazudtak, ugyanis mindenkit lemészároltak.

Da Vinci-kód: A film két főszereplője az Edinburgh-tól csak egy órányira található, gótikus templomban, a Rosslyn-kápolnában bukkan rá a lány eltitkolt családjára és arra, hogy honnan erednek a súlyos titkok.

A Rosslyn-kápolnáról sokan azt gondolják, hogy hasonlít a Salamon templomra. Az épület gazdag szimbólumrendszerre miatt már a Da Vinci-kód írója, Dan Brown előtt is sokan gyanították, hogy a templomos kincsestár található a kápolna falai között.

Trainspotting: Irvin Welsh regényének filmadaptációja Edinburgh-ban játszódik, de a jelenetek jelentős részét nem ott, hanem a szintén gyönyörű skót városban, Glasgow utcáin vették fel. Abban a jelenetben, amelyben egy autó elgázolja a fiatal Ewan McGregort, az edinburgh-i Princes Street és a Regent Bridge fedezhető fel.

A „trainspotting” rész mesés tájképeit a Loch Ossian mellett található Corrour vasútállomáson rögzítették. Ez a hely az egyik legnépszerűbb kiinduló pont a Glasgow felől érkező túrázók körében.

Harry Potter: A 30 kilométer hosszú Glenfinnan viadukt felett robog át a könyvekben szereplő Roxfort Express, aminek a valóságban Jacobite gőzmozdony a neve. A Fort William és Mallaig között közlekedő vonat álomszép helyszínek mellett robog el. Ezek közül több is megfigyelhető a Harry Potter filmek helyszínei között. Ott van például Skócia legmagasabb hegye, a Ben Nevis és a Glen Nevis sziklák, amik a kviddics-játékokhoz adott hátteret.

Hamlet: Zeffirelli klasszikusában több skót várkastély is szerepet kapott. Helsingør vára szerepét az Edinburgh melletti Blackness, illetve a keleti partokra vigyázó, csodás kilátást nyújtó, Dunnottar kapta.

Gyalog galopp: A Gyalog galopp készítőit ámulatba ejtette Skócia, ám ők sem forgathattak ott, ahol csak akartak, mert a kezüket megkötötte a limitált költségvetés és a skót műemlékvédelmi hivatal hirtelen visszalépése. A filmesek azonban nem mondtak le arról, hogy Skóciában fognak forgatni.

A Monthy Python-csoport a Doune vár mellett döntött. A filmben a Szent Grál keresése közben megjelenő összes várkastélyt a magántulajdonban lévő, csodálatos erőd keltette életre. A Trónok Harca nézői a Starkok otthonát is felfedezhetik a XIV. századi kastélyban.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló