A Star Wars legelhanyagoltabb bolygói



Ezekről az égitestekről szinte még semmi nem derült ki a filmekben.Ord Mantell: Több mint 40 éve érdekli a Star Wars rajongóit az Ord Mantell, amiről először A Birodalom visszavág elején ejtett szót Han Solo, amikor arról beszél Leiának, hogy miért határozott úgy, hogy mégis útnak indul és otthagyja a Lázadókat.

Ekkor még csak gyanítani lehet, hogy ahogy a Tatuin, úgy az Ord Mantell is tele van rosszarcú alakokkal, tehát remek helyszíne lenne egy kicsit újító, de mégis régimódi Star Wars-történetnek. Jelenleg azonban nem szerepelt élőszereplős filmben vagy sorozatban a bolygó, amivel eddig csak a képregényolvasók találkozhattak, valamint a The Bad Batch című animációs sorozat nézői.

Pedig bőven lenne mit felfedezni ezen a bolygón, ami otthonául szolgál például a Fekete Nap nevű bűnbandának, ráadásul kiemelt szerepet kapott a Birodalom kora idejében. Remélhetőleg egyszer készül egy film, amiben bemutatják, hogy mi történt Han Solóval, amikor ezen a bolygón járt és miként ártalmatlanította a rávadászó fejvadászt.

Naboo: Bár igaz, hogy a Naboo kakukktojás ezen a listán, mivel már négy Star Wars-filmben szerepelt, ráadásul a Baljós árnyak egyik fő helyszíneként volt látható, mégis ennek ellenére úgy érződik, hogy a franchise továbbra sem használta ki a bolygóban és annak lakóiban rejlő lehetőségeket, különösen a klónháborúk utáni időket illetően.

Megválaszolatlan kérdés például az, hogy milyen lehetett az élet a Naboon, miután Palpatine szenátorból a Birodalom császára lett? A bolygó lakói megbánták, hogy hatalomra segítettek? És Palpatine hogyan viszonyult a szülőbolygójához? Milyen sorsra jutott a Naboo a Birodalom bukása után?

Ugyanakkor itt meg kell jegyezni, hogy a Marvel által kiadott Darth Vader-képregények nyújtottak némi információt arról, hogy milyen az élet a Birodalom idejében. Kiderült például, hogy az egykori Amidala szenátor udvarhölgyei és testőrei saját ellenállást szervetek és egyszer merényletet is elkövettek Darth Vader ellen. Bár ez kezdésnek jó, de még így is bőven van mit elmesélni arról, hogy mi minden történt a bolygón.

Yavin IV: Igaz, hogy technikailag nem bolygó a Yavin IV, mivel valójában a Yavin negyedik holdja, de ettől még fontos szerepet játszott az Egy új reményben és annak közvetlen előzményében, a Zsivány Egyesben, ugyanis itt alakította ki a bázisát a Lázadók Szövetsége és innen indították el az első meghatározó támadásukat a Birodalom ellen.

Mindezért felmerül a kérdés, hogy a Lázadók miért döntöttek úgy, hogy ezt a picinyke holdat választják főhadiszállásuknak, de az is rejtély, hogy ki és miért építette azokat a templomokat a dzsungel közepére?

Aki olvasta a régi kiterjesztett univerzumban játszódó regényeket, az tudhatja, hogy Kevin J. Anderson választ adott néhány előbbi kérdésre a Jedi Akadémia-trilógiájában, ugyanis abban arról volt szó, hogy a Yavin épületegyüttes egy ősi Jedi templom volt, ahol máig őrzik egy ősi Sith nagyúr, Exar Kun fogságba ejtett lelkét. Ez azonban újabb kérdést vet fel, méghozzá azt, hogy a Disney miért nem kezd semmit ezzel az információval a kánonban?

Alderaan: A Star Wars egyik legfontosabb bolygója az Alderaan, elvégre ez Bail Organának és nevelt lányának, Leia hercegnőnek otthona, tehát ott született meg a Lázadók Szövetsége. A Star Wars IV-ben csak távolról, rövid ideig szerepelt, méghozzá azt megelőzően, hogy Tarkin admirális kipróbálja rajta a legújabb csodafegyverét.

Sajnos ettől eltekintve is csak pár jelenet játszódott ezen a bolygón, méghozzá a Star Wars III-ban, ezért tulajdonképpen csak azt lehet róla tudni, hogy hogyan pusztult el, de az nem derült ki, hogy milyen volt rajta élni.

Készülhetne egy IV. rész előtt játszódó film, ami bemutathatná, hogy mi mindent tett meg Bail Organa annak érdekében, hogy létrehozza a Lázadók Szövetségék, méghozzá úgy, hogy Palpatine császár ne jöjjön rá? De ugyanígy remek helyszín lenne egy fiatal Leia hercegnőről szóló történethez is.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló