Meglepő tények, amiket talán még nem tudtál a Halálos fegyverről



Érdekességek a 35 éve bemutatott akció-krimiről.A filmben feltűnik a Red Hot Chili Peppers énekesének apja: A Halálos fegyverben akkor jelenik meg másodjára Riggs, amikor egy nagyon értékes drogszállítmányra és annak neppereire akar lecsapni. A stáblista szerint az egyik neppert Blackie Demmett alakította, ám valószínű, hogy a név így ismeretlen, ugyanis az eredeti neve John Kiedis, ami talán már ismerősebb, ugyanis ő az édesapja Anthony Kiedisnek, a Red Hot Chili Peppers énekesének.

Ez volt Shane Black legelső megvalósult forgatókönyve: 24 évesen írta meg a Halálos fegyver forgatókönyvét Shane Black, aki a UCLA elvégzése után alkalmi munkák mellett írogatott. Az első forgatókönyvét, az Árnyék hadsereget, a saját szórakoztatására írta, ám végül mégis eljutott Hollywoodba, ahol ugyan film nem készült belőle, arra mégis jó volt, hogy felkeltse néhány fontosabb személy figyelmét. Az Árnyék hadsereg egyébként szerepel a Halálos fegyverben, ugyanis így hívják a vietnami veteránokból álló titkos alakulatot.

A 20th Century Fox eleinte kisebb munkákkal, mások forgatókönyveinek javításával bízta meg Blacket, aki úgy döntött, hogy megírja a Halálos fegyvert, aminek szkriptje hat hét alatt készült el, és amiért a Warner Bros. 250 ezer dollárt fizetett neki.

A forgatókönyvíró azonban nem volt teljesen megelégedve az első verzióval, amit kidobott a kukába, de szerencsére még időben meggondolta magát és kivette a szemetesből. Pár évvel ezelőtt nevetve mesélte, hogy amikor árverésre bocsátotta azt a példányt, akkor még láthatóak voltak rajta a kávé- és salátafoltok.

Riggs karakterének egyik ihletője Piszkos Harry volt: Shane Black elárulta, hogy egy nagyvárosi westernt akart írni, tehát egy modern környezetben játszódó, vadnyugati történetet, lövöldözésekkel, párbajokkal, nagy leszámolásokkal.

Ennek megfelelően Riggs karakterét leginkább a Clint Eastwood által alakított, megszállott, önfejű, öntörvényű, a szabályokat tudatosan megszegő, vitathatatlanul hozzáértő Piszkos Harry ihlette.

Ugyanakkor egy másik híres alak is hozzátett Riggs karakteréhez, méghozzá az irodalomból ismert Frankenstein, akit szinte mindenki megvet, kerül a gondolkodása és tettei miatt, de aztán ha el kell végezni a piszkos munkát, akkor arra mégis őt kérik fel.

Volt egy Oscar-jelölt is a film szereplői között: A filmben szereplő színészek közt volt, aki már elmondhatta magáról, hogy Oscar-jelölést kapott, de nem az akkor még csak feltörekvő színésznek számító Mel Gibson, vagy Danny Glover, hanem a Joshua szerepében látható Gary Busey, aki a Buddy Holly története főszerepéért kapott jelölést 1979-ben.

A színész karrierje azonban lejtőre került a 80-as évek közepére, éppen ezért hálás a Halálos fegyvernek, mert nagy lökést adott a pályafutásának az, hogy ő játszhatta az egyik antagonistát. A film utáni években Busey szerepelt például a Ragadozó 2-ben, Holtpontban, az Úszó erődben és A cégben is.

A film humora elsősorban nem Shane Blacknek köszönhető: Ma már Shane Black filmjeiben közös, hogy egyaránt található benne akció, krimi, dráma és vígjáték elem, ám ennek ellenére a Halálos fegyver általa írt forgatókönyvében még alig volt humor.

A producerek és a rendező, Richard Donner is megijedt attól, hogy milyen sötét a szkript, ezért megkérték a sokkal tapasztaltabb Jeffrey Boamot, aki korábban a Próbaidő, a Holtsáv, a Vérbeli hajsza, valamint a Fura farm forgatókönyvét írta, hogy tegye azt humorosabbá, ám a neve végül nem került fel az első Halálos fegyver film stáblistájára.

A film folytatása estében Black még durvább szkripttel állt elő, ráadásul a film végén Riggs meghalt volna, így a stúdió azt kukázta és csak a történet alapjait hagyta meg, majd megint megkérte Boamot, hogy írjon új forgatókönyvet, így a második rész stáblistáján már „story by” kredit olvasót Black neve előtt.

Ezután Black otthagyta a filmsorozatot, aminek 1992-es harmadik része Boam saját története alapján készült.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló