Vicces és különös településnevek a világ minden tájáról



Külföldön és hazánkban is találkozni meglepő elnevezésű városokkal, falvakkal és községekkel.Fucking: Ha tudsz angolul, akkor már nevetsz is. Ha nem, akkor tudnod kell, hogy a fucking az egyik leggyakoribb angol nyelvű káromkodás, amit szinte már az egész világon használnak. Az Ausztriában, Salzburgtól északra, a német határ mellett található Fucking településnek azonban semmi köze a szitokszóhoz.

A sokak által kitaláltnak vélt, de nagyon is létező falu névadásával kapcsolatos leginkább elfogadott elmélet az, hogy a települést alapító bajor nemesember a saját nevét adta neki, ezért volt eredetileg Focko a település neve. Ezt később Vucchingenre, majd Fuchingra, Fugkhingra változtatták, a XVIII. században pedig Fucking lett.

A falu lélekszáma csak 100 fő, ám nem meglepőmódon, rengeteg a turista, mivel sokan csak azért átutaznak a közeli nagyvárosokból, hogy lőjenek egy fotót a városnévtáblával.

Pornóapáti: Szombathelytől 16 kilométerre, az osztrák határ mellett, a Pornó-patak közelében, rendezett és csodaszép környezetben található a nagyjából 400 lelket számláló, Pornóapáti, aminek nevében a Pornó egy német telepestől származik, aki egy nemzetségbeliéről nevezte el a birtokát. Az apáti kifejezés a híres apátságra utal.

Batman: Törökország délkelet részén, az azonos nevű tartomány fővárosa Batman, ahol 3000 ember él. Az olaj termeléssel foglalkozó régión folyik keresztül a Batman folyó. A település 2008 novemberében kapott nagy hírverést, ugyanis a polgármestere, Hüseyin Kalkan akkor döntött úgy, hogy be akarja perelni Christopher Nolan brit-amerikai filmrendezőt és producert, amiért jogtalanul használja a város nevét A sötét lovag című filmben (ez volt az első olyan Batman-film, aminek a címében nem szerepelt a Batman szó). Ugyan a per végül meghiúsult, mégis arra jó volt, hogy fellendüljön a turizmus.

Heréd: Heves megyében, Aszód és Hatvan között található, a nagyjából 3000 fő által lakott Heréd. A települést 1281-ben említették először, de akkor még Hereyd névvel. Egykor a falu legfontosabb birtokosai a Podmaniczky bárók voltak, a lakói pedig palócok. A helyiek még ma is őrzik ruházatukban, nyelvükben és szokásaikban a hagyományokat.

Köröm: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 16 kilométerre, a Sajó partján, mesés környezetben található az 1350 fő által lakott Köröm, aminek érdekessége, hogy a Rákóczi szabadságharc idején a település melletti mezőn tartották meg az ónodi országgyűlést. Ennek tiszteletére építettek a II. Rákóczi Ferenc emlékparkot.

Hell: Az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó Michigan államban található Hell, ami magyarul azt jelenti, hogy Pokol, így a „menj a pokolba” felszólítás új értelmet nyer ezzel a 300 fős településnek a nevével.

Természetesen a turisták állandóan megállnak a várostáblánál egy fotóra. Ugyanakkor a település meglepő nevére van magyarázat, ugyanis valószínűleg a hellir, azaz barlang szóból származik.

Condom: Franciaország délnyugati részén, Gers megyében található a csodás kisváros, ami a Condom nevet kapta. Természetesen a falu mulatságos nevének semmi köze a fogamzásgátló segédeszközhöz, tehát a névazonosság csak a véletlen műve.

A francia kisvárosban mindenhol jelen van a múlt, és a leghíresebb épülete a XIV. században épült Szent Péter katedrális, ahol a turisták imádnak fotót készíteni, persze csak a városnévtábla után.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch: Bármilyen hihetetlen valóban létezik a Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch településév, amit egy észak-wales-i kisváros kapott, ami ezzel hivatalosan is a világ leghosszabb nevével rendelkező falu.

Az 58 betűből álló betűhalmazt nem találomra állították össze, ugyanis valójában a településen található fontosabb helyszíneket takarja. Az értelme nagyjából így hangzik: Szűz Mária temploma a Fehér Mogyoró völgyében a Rapid Whirlpool közelében és St. Tysilio temploma a Vörös Barlang közelében.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló