A NASA-nak köszönhetjük a memóriahabos matracot



Mindennapossá vált találmányok, amelyeket a NASA feltalálói fejlesztettek ki.Memóriahabos matrac: A NASA az űrhajók védelme érdekében fejlesztette ki a memóriahabot, hogy segítsen elnyelni a becsapódás erejét. Napjainkban már mindenhol használják a memóriahabot a párnáktól kezdve a lónyergekig.

Kamerás mobiltelefon: A NASA-nak köszönhetjük a modern digitális kamerákban lévő CMOS képérzékelőket. Eredetileg azért fejlesztették ki ezeket, hogy hatékonyabb és olcsóbb kamerákat készítsenek az űrhajókhoz, de kiderült, hogy a technológiának a mindennapi életben is hasznát vehetik az emberek.

Először webkamerákba jelent meg, majd az egyre gyorsabb tempóban fejlődő mobiltelefonokban. Manapság az okostelefonok kameráinak egy része a CMOS képérzékelőket használja.

Vezeték nélküli fejhallgató: Nem a NASA találta fel a vezeték nélküli fejhallgatót, viszont ők fejlesztették ki a technológiát egy hangtechnikai céggel, méghozzá azért, hogy az űrhajók szabadon és vezetékek nélkül tudjanak kommunikálni.

A találmány végül az 1969-es holdra szálláskor vált népszerűvé, ugyanis akkor szólalt meg a speciális fejhallgatón keresztül Neil Armstrong. A technológiát később továbbfejlesztették, viszont csak a 2000-es években lett olcsóbb és elérhetőbb.

Légtalpas edzőcipők: A NASA-nak hála léteznek napjaink sportcipői, ugyanis az Apolló-küldetések résztvevői számára fejlesztettek ki egy speciális lábbelit, hogy ruganyosabban tudjanak közlekedni a masszív szkafanderben, valamint megfelelően szellőzőn a lábuk.

A háromdimenziós poliuretán hab technológia csökkentette a lábat ért terhelést, ezért kényelmesebb volt benne járni és futni.

Karcálló szemüveglencse: Amikor a NASA egyik kutatóközpontja az űrben használt eszközök gyémántkeménységű bevonatán dolgoztak, akkor annak eredménye egy olyan anyag lett, ami karcállóvá tette az űrhajósok sisakjának lencséjét. A mindennapi életünkben ezt a műanyagot használják a napszemüvegeken. Amellett, hogy ez az anyag olcsóbb az üvegnél, még jobban is véd az UV-sugárzással szemben.

Morzsaporszívó: Az 1960-as években dolgozott együtt a NASA és a Black and Decker azon, hogy olyan akkumulátoros fúrókat, kalapácsokat és más eszközöket hozzanak létre, amelyek alacsony gravitációjú, vagy gravitációmentes, környezetben is működnek.

Ennek a közös munkának az eredménye a vezeték nélküli porszívó is, de később több akkus szerszámot és eszközt is feltalált a Black and Decker.

Liofilizált gyümölcsök és élelmiszerek: A NASA azért fejlesztette ki a fagyasztva szárítás technológiát, hogy megkönnyítse a nassolást a hosszú Apolló-küldetések során. Az eljárás úgy néz ki, hogy először megfőzik az élelmiszereket, majd lefagyasztják, végül vákuumkamrában lassan felmelegítik, hogy ezáltal eltávolítsák a jégkristályokat. Ennek az eljárásnak az eredményeként a tápértékének 98%-a megmarad, míg a súlyának csak a 20%-a marad meg.

Láthatatlan fogszabályzó: Habár valószínű, hogy az űrhajósok is szép mosolyt szeretnének, mégsem emiatt találták fel a láthatatlan fogszabályzót (Invisalign), ugyanis a NASA az infravörös antennák védőbevonataként és a hőkövető rakéták keresésére találta fel az átlátszó polikristályos alumínium-oxidot (TPA).

Inzulinpumpa: Természetesen az űrben is figyelni kell az űrhajósok életfunkcióit, ezért olyan mérőműszereket talált fel a NASA, amelyeket úgy alakítottak át, hogy képesek legyenek a vércukorszint szabályozására és szükség szerint inzulin kibocsátására.

Babatápszer: Eredetileg a NASA által támogatott kutatás eredménye volt a babatápszerekben található tápanyagdúsító összetevő. Ezt a kutatást azért végezték, hogy megvizsgálják az algák újrahasznosításának lehetséges felhasználását a hosszú távú űrutazások során. Manapság már a babatápszerek nagy részében található mikroalga.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló