Kerti növények, amelyek életveszélyesek, de akár halálosan is lehetnek a kutyádra



Például a harangvirág, a tulipán, de az írisz is megmérgezheti a kedvencedet.Nárcisz: A kutyák és macskák számára is mérgező a nárcisz, ugyanis tartalmazza a likorin nevű káros vegyületet, ami hasi fájdalmat és hasmenést okozhat az állatoknak. Ritkán, de előfordulhat, hogy túl alacsony vérnyomást okoz. A tünetek jelentkezéséhez el sem kell fogyasztaniuk a nárciszt, elég ha csak megisszák a vizet, amiben a virág volt, ugyanis már az is mérgező az állatok számára.

Írisz: Ha a kutya megszagolja vagy lenyeli az íriszt, akkor irritációt okozhat a növényben található mérgező vegyület, az irisin, ami elsősorban a virág hagymájában és a föld alatti szárában található. Az írisz tehát különösen veszélyes lehet azokra a kutyákra, amelyek szeretnek ásni.

Tulipán: Sok virág esetében a méreg a hagymában található, ám a tulipán kivétel, ugyanis annak minden részében, így a levelében, a szárában és a virágában is jelen van. Ha a kutyák megeszik a tulipánt, akkor az hasmenést, fokozott nyálfolyást és depressziót okozhat.

Tiszafa és más növények: A szabadban is előfordulnak olyan növények, amelyek bajt okozhatnak a kutyáknak. A tiszafa nagyon veszélyes, ugyanis görcsrohamokat és szívmegállást okozhat, de az azáleáktól, a rododendronoktól, a hortenziától és a borostyántól is jobb, ha távol tartod a kedvencedet!

Harangvirág: A harangvirág egésze tartalmaz glikozidokat, azaz olyan mérgező anyagokat, amelyek a kutyákon és macskákon kívül más állatokra, például a lovakra és a szarvasmarhákra is veszélyes. Mérgezésre utaló tünet lehet például a hasi fájdalom, az izomremegés és a bőrirritáció.

Jácint: A jácint hagymájában található veszélyes méreg magas koncentrációja miatt, ha nagy mennyiségben elfogyasztják, akkor száj- és torokirritációt okozhat a kutyáknál. Súlyos esetben hányás, nyáladzás és légzési problémák is előfordulhatnak.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló