Mit kezdjünk a darazsakkal, akik pusztítják kertünkben a zamatos gyümölcsöket



Kertünkben lévő édesszájú darazsak nagy előszeretettel pusztítják a fánkon lévő mézédes, friss, zamatos gyümölcseinket! Miként tudnánk a darazsakkal megértetni, hogy a kert mégiscsak a miénk?


A gyümölcsösökben most van az érés ideje. Itt az ideje leginkább a körte és szilva szüretelésének, ami nagy élményt nyújthat kertünkben a családnak és a gyermekeknek. Azonban ezek a zamatos édes gyümölcsök másokat is vonzanak, méghozzá a darazsakat, akik nagy előszeretettel csócsálják terméseinket.
Rendkívül erős rágó szájszervükkel szabálytalan és mély járatokat vájnak a gyümölcs húsába. Így pusztítást végezve az egyébként egészséges, érett gyümölcsökbe, ezzel inkább a cefre tömegét növelik, nem pedig a nyers fogyasztás, lekvár és befőttek jó esélyét!

A jelenség inkább akkor jellemző, amikor hosszú száraz nyár van és így próbálják oltani szomjaikat a darazsak.
Mit tehetünk ellenük, hogy megértsék végre hogy a kert az emberé?

Elsősorban a darazsakat óvatosan irthatjuk kertünkben, házunk táján a darázsfészkek megsemmisítésével, amely azonban sokaknak nem tetszik. Egyszerű, környezetre nem veszélyes biológiai módszerrel azt is választhatjuk, hogy csapdába csalogatjuk őket valamilyen sárga, vagy más színes erjedő gyümölcslével. Például narancslével, amely elég hamar erjed és odavonzza a darazsakat. Megteszi azonban még a sör is. A lényeg, hogy egy műanyag flakont kettévágunk és a tetejét fejjel lefelé fordítva beleállítjuk a flakonba, amelybe sört, vagy narancslevet töltünk. Az erjedés egy idő után csalogatni fogja a darazsakat, akik egyenesen a vesztükbe rohannak.
Ezzel a biológiai módszerrel jelentősen csökkenthetjük a darazsak jelenlétét, akik gyümölcseinkben jelentős károkat tesznek.

Az így járt gyümölcsöket már csak a gazda, későn veszi észre. Az időben észrevett, de megcsócsált gyümölcsöket azonban éppen hogy megehetjük, de lehet, hogy befőttnek és lekvárnak nem lehet már felhasználni.


Forrás: hobbikert.hu

Ajánló

Ajánló