Mikor ültessük ki kertünkbe a paradicsompalántákat?Aki először próbálja meg konyhakertjében a csodás paradicsomok nevelését, mindenképpen érdemes figyelembe venni a következőket.

Egy tejfölös (egyéb) dobozkában nevelt paradicsompalántának fontos, hogy megerősödött gyökerei legyenek. A palántákat kiültethetjük akár április végén is, de akkor gondoskodnunk kell takarásukról a fagytól való óvás érdekében.

Ha biztos akarsz lenni dolgodban, inkább május közepe az elfogadható időpont. Ekkor már nem igazán kell aggódni a fagykárok miatt.
Minél korábban ültetünk akár virágzó paradicsompalántákat, annál hamarább fogunk szüretelni.


Amennyiben a fagy végez egyes palántákkal, azt tudjuk pótolni azokkal, amelyeket nem ültettünk ki. Úgyhogy érdemes tartogatni néhány palántát erre az esetre.


Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy a palántákat mélyebben ültessük annál, mint ahogyan azok voltak a tenyész dobozokban. Azért ültessük mélyebbre, mert a szárból is elágaznak még gyökerek a földbe, így biztosítva a palánták megerősödését. Ez a kis trükk a termésmennyiséget jelentősen növelheti!


A kiültetett palántáknak elkezdődik a megpróbáltatás. A hideg, meleg és a szél együttes játéka. Ha úgy gondoljuk, hogy palántánk gyenge, segíthetünk neki mini karózással, mondjuk egy vékonyabb fadarab, esetleg egy hurkapálcához való rögzítéssel. Ne felejtsük el a napi öntözést.

A gombásodás megelőzése érdekében a kiültetést követően 7-10 nappal permetezzük meg gombaölő szerrel. Erre alkalmas az 1%-os bordói lé.
Akik ezt mellőzik, vagy használják, mindenképpen jól teszik. Elképzelhető, hogy ebben az évben nem is támadják a paradicsom-fákat, bokrokat gombás betegségek.
Felhívjuk a figyelmet a szép piros paradicsom mellett a fekete paradicsomra, amely nagyon értékes.

Nemcsak a piacon, hanem az emberi szervezet számára is. Nem kell mást csinálnunk, csak február környékén szerezzük be a fekete paradicsom magvakat. Nevelése, gondozása ugyanolyan, mint az általunk ismert piros paradicsomé. Íze egyszerűen fenséges. A magvakat kertészáruházi kisvállalkozásoknál érdemes beszerezni. Nem bánjuk meg, ha megpróbáljuk a fekete paradicsom telepítését.


Kertünkben, vagy éppen balkonunkon neveljük paradicsomainkat, meg kell adni, hogy jobban ízlik, mint egyébként, mert a mienk.

Forrás: balintgazda.hu

Ajánló

Ajánló