Ezer számra dolgoztatják a gyerekeket a dohányültetvényeken - videó



A munkahelyek fokozottan veszélyesek a kisgyermekek egészségére a körülmények miatt. Az indonéz törvények azonban kimondják, hogy tilos veszélyes iparágakban dolgoztatni fiatalokat.


Ennek ellenére az ültetvényeken még 8 éves gyerekeket is dolgoztatnak nagy hőségben, minden védőfelszerelést nélkülözve a rovarölő szerek ellen. Ennek hiányában rengetegen meg is betegedtek.

Tudva lévő, hogy Indonéziában mintegy 500 ezer dohányültetvény van, amely az ország belső piacát teljes egészében ellátja. A termelés negyedét exportálják a nagy világcégeknek, amelyek érdekeltek a cigarettagyártásban.


A Human Rights Watch munkatársa Jo Becker felhívja arra a figyelmet, hogy amennyiben az Európai Unióban, vagy az Amerikai Egyesült Államokban rágyújt valaki, jusson eszébe, hogy valószínűleg olyan dohányt szív, amely Indonéziából származik gyermekmunkások verejtéke által.

Nem beszélve a bogárirtó szerekről, amelyekkel kezelik a dohányleveleket, hogy mire exportra jut, azok jó minőségben kerüljenek áruba bocsátáskor.
Az indonéz dohányföldeken dolgozó gyerekek rendre szédülésre, izomgyengeségre, fejfájásra panaszkodtak. A hányás sem maradt el többeknél. Ezek a tünetek a vegyszerek mellett a zöld dohány nikotinbetegségnek a tünetei is. A zöld dohányt, ha megérintik, már ez elegendő ahhoz, hogy nagy dózisba kerüljön nikotin a bőrön keresztül a szervezetbe.

 

Forrás: erdekesvilag.hu

Ajánló

Ajánló