Nagyszerűen kezelte a rasszista vendéget a barista



Az ausztrál kávézóban dolgozó, mindig mosolygó Josie Ajak okosan oldotta meg a bántó szituációt.Csak 8 éves volt Josie Ajak, amikor a szülei úgy döntöttek, hogy elhagyják Dél-Szudánt, és Ausztráliában kezdenek új életet. A már felnőtt Josie az Észak-Queenslandbe található Cairnsben menedzser, és mindig mosolyogva szolgálja ki a kávéért betérő vendégeket.


Ez a széles mosoly olvadt le Josie arcáról, amikor egy nőtől megkérdezte, hogy mit adhat. A vendég közölte, hogy Josie vigyen neki egy fehér kiszolgálót. A fiatal lány, bár mélyen megbántotta a rasszista vendég, nem szólt vissza semmit, hanem nyelt egyet, hátrament a pulthoz, és arra kérte a kollégáit, hogy ne szolgálják ki a nőt.


Ezt követően Josie folytatta a munkát, mindenkit kedvesen, mosolyogva kiszolgált, aki a rasszista nő mögött állt a sorban, és mindenkinek megköszönte, hogy náluk vették a kávéjukat. Eközben a rasszista asszony csak várt, szúrós pillantásokat vetett a baristára, végül dühösen távozott.


Josie később a Facebookon mesélt a történtekről, amelynek nyomán a rajongói kitalálták a #buyacoffeefromjosie hashtaget, mint a szolidaritásuk jelét. A hashtag alatt több ezer vélemény, hozzászólás olvasható.


Sokan Josie mellé álltak, többen pedig kijelentették, hogy elítélik a rasszizmust. A közösségi médiában elterjedt sztori végül a médiához is eljutott. Az egyik internetes oldal megkereste Josie-t, aki az alábbit nyilatkozta:


Nagyon megalázottnak érzem magam... Ausztrália minden részéről kaptam telefonhívások a kávézóban, ahol dolgozom. Többnyire fehér emberek hívnak, akik elmondják, hogy büszkék rám. Az esetben az szomorított el az legjobban, hogy a nő, aki a megjegyzést tette, kerekesszékben ült, tehát pontosan tudja, hogy milyen érzés kirekesztettségben, elítélve, hátrányból indulva élni a mindennapokat.”


A kommentelők között volt, aki szerint a rasszista nő szerencsésnek érezheti magát, hogy senki se piszkított a pitéjébe, mert megérdemelte volna.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló