5 videoklip az MTV elmúlt 30 évéből, ami kiborította az embereket



Madonna, Eminem, a Pearl Jam, a Nirvana és a Prodigy is túl durva felvétellel jelentkezett.Ahogy a festők a festményekkel, az írók a regényekkel, úgy a zenészek a dalaikkal szeretnék megismertetni a világgal, hogy mi jár a fejükben, miről mi a véleményük, ám ennek olykor olyan durva alkotás a végeredménye, ami alaposan kiborítja az embereket.

Ez az oka annak, hogy az MTV 1981-es létezése óta, többször előfordult, hogy nem adtak le egy videoklipet. Abban az esetben, ha mégis műsorra tűzték az erőszakos, rasszizmusról, öngyilkosságról, vallási tabukról szóló felvételeket, akkor azokat csak este, gyakran megvágva láthatták a zenecsatorna nézői.

Az elmúlt 30 évben az alábbi öt videoklip volt az, ami a legjobban kiakasztotta az embereket.

Pearl Jam – Jeremy (1992): Az igazi Pearl Jam-rajongók talán tisztában vannak azzal, hogy a híres Jeremy című dal egy valódi öngyilkosságról szól, amit Jeremy Delle követett el. A tinédzser történetén nem szépített a banda, hiszen Jeremy tényleg az osztálytársai szeme láttára lőtte főbe magát. Az MTV verziójában nem látszik a fegyver, csak az osztálytársak rémült arca és véres ruhája.

Eminem ft. Dido – Stan (2002): A rapper egyik legismertebb dala a Stan, amely egy őrült rajongóról szól. Stan levelekkel bombázza az előadót, akit levélről levélre jobban istenit. A férfi egyre dühösebben, megszállottabban szeretne kapcsolatba lépni az énekessel. Amikor nem kap választ Eminemtől, akkor elhatározza, hogy öngyilkos lesz, és magával viszi a sírba a terhes barátnőjét is.

A 2002-es videót túlságosan erőszakosnak találta az MTV, de a nézők követelték a premiert, ezért a csatorna éjszaka leadta a klipet, de még akkor is csak megvágva. A videóból kimaradt például az, ahogy Stan párja (őt játszotta Dido) terhesen, leragasztott szájjal, megkötözve fekszik a csomagtartóban, miközben a kattant rajongó a híd felé hajt.

Nirvana – Heart-Shaped Box (1993): Az MTV legtöbbet játszott klipjei között szerepel a Nirvana felvétele, amelyben egy sovány öregember mikulássapkában mászik fel egy keresztre, majd egy Ku-Klux-Klan-jelmezt viselő kislány a fáról lelógó magzatok után kapkod. A premier utáni évben a Heart-Shaped Box két MTV Video Music Award-díjat nyert, de ezt a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kurt Cobain már nem élhette meg.

Prodigy – Smack My Bitch Up (1997): A dán Jonas Akerlund rendezte a klipet, amit a megjelenésekor a világ legellentmondásosabb videójának bélyegeztek. A Smack My Bitch Up egy mámoros káoszba fulladt éjszakát mutatott be, ahol a kábítószer, az alkohol, a szex és az agresszió kapott nagy szerepet.

A Prodigy videója 1997-ben, éjfélkor debütált az MTV műsorán, de annyira kiborította a nézőket, hogy tizenöt nappal később levették a műsorról. Ennek ellenére a Smack My Bitch Up négy MTV Music Awards jelölést kapott, amiből kettőt megnyert.

A győzelem nagyot lendített Jonas Akerlund hírnevén. A dán ma olyan előadóknak rendez, mint például Madonna vagy Lady Gaga.

Madonna – Like a Prayer (1989): Az énekesnő még a Vatikánt is kikészítette a vallási kérdéseket firtató videójával, ami 1989-ben debütált az MTV műsorán. Sokan a Ku-Klux-Klan-os keresztégetés, gyilkosság és rasszista társadalom megjelentetésén borultak ki.

A Like a Prayer világra szóló botrány lett. A Vatikán elítélte az énekesnőt, akivel szerződést bontott az egyik kólagyártó cég, amely a dalt választotta reklámzenéjének, Madonnát pedig a kampány arcának. Az énekesnő 5 millió dolláros szerződéstől esett el, ráadásul rengetegen bojkottálni kezdték a termékeit.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló