A legjobb filmes amerikai elnökök



Laura Roslin és Thomas Whitmore lehetne az USA első embere.Az amerikai filmekben sűrűn szerepelnek kitalált elnökök, akik közül néhányat szívesen látnának az USA élén az állampolgárok, akár Donald Trump helyett is, akivel kapcsolatban a mai napig nem csitul a kritikusok hangja.

Laura Roslin: A Battlestar Galactica elnöknőjét Mary McDonnell alakította. Roslin vérbeli politikus, vezető és parancsnok volt. A történet szerint Roslin oktatásügyi miniszter, aki akkor tudja meg, hogy súlyosan beteg, amikor megjelennek a cylonok, akik el akarják pusztítani az emberiség nagy részét.

A túlélők egy nagy űrhajóra menekülnek, ahol Roslin előrelép, hogy a fennmaradt emberiség elnöke legyen. Az elnöknő okos, higgadt politikus, aki igazi példaképpé válik, mert a legnagyobb krízisben is képes előlépni, hogy irányítson, erőt adjon, megnyugtassa a kedélyeket, miközben a személyes problémáival is szembe kell néznie.

James Marshall: Az elnök különgépe című filmben szerepelt James Marshall, akit Harrison Ford játszott. A filmes elnök igazi hazaszerető, terrorizmusellenes politikus, aki felülkerekedett az orosz zsarolókon.

A filmben James Marshall súlyos dilemmával találja szemben magát, mert az USA külpolitikai érdekeit kell képviselnie, de közben a terroristák a saját családjával zsarolják. A filmben hallható Marshall elnök terrorizmusellenes beszéde, ami elég nacionalista, de nem ostoba, okoskodó szöveg, hanem egy higgadt, okos férfi érzékeny beszéde.

Thomas Whitmore: A Függetlenség napjában szereplő Thomas Whitmore, akit Bill Pullmann játszott, veterán, harcban edzett katona, akinek a harci tapasztalata, intelligenciája és gyorsasága is megvan. A filmes elnök a lelkesítéshez is jól értett. Ezt bizonyítja a végső csata előtt mondott motivációs beszéde.

Andrew Shepherd: Andrew Shepherd elnököt Michael Douglas játszotta a Szerelem a Fehér Házban című filmben. A három éve megözvegyült elnök az újraválasztási kampányával van elfoglalva, amikor megismerkedik Sidney Ellen Wade-del, a környezetvédelmi propagandistával.

Amikor a kampány sikeressége megkérdőjeleződik, mert az ellenfél egy régi felvétellel próbálja tönkretenni Shepherdöt, akkor az elnök újra rájön, hogy ki kell állnia az elveiért, ezért a beszédében kifejti, hogy helytelennek tartja, hogy az ellenfele régi, oda nem illő felvételeivel próbál győzni.

Hozzátette, hogy az ellenfele félelmet és ellenségképet generál a mellébeszélésével, és nem foglalkozik az igazi problémákkal. Végül Shepherd bejelenti, hogy egy alapvető környezetvédelmi törvényjavaslatot akar benyújtani, mert fontosnak érzi a globális felmelegedés ügyét.

Jed Bartlet: Az elnök emberei című sorozatban alakította Martin Sheen a fiktív amerikai elnököt, aki kötelességének érezte, hogy mindig megvédje a gyengéket. Az erős személyiséggel megáldozz Jed Bartlet eredetileg nem szerepelt volna a sorozatban, de Aaron Sorkin, a sorozat vezetőírója úgy döntött, hogy megalkotja a művelt, intelligens, sztoikus, nyugodt, remek humorú, Nobel-díjas közgazdász figurát, aki észérvekkel vitázik, az erejét nem használja megfélemlítésére, hanem inkább támogatja az embereket.

(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló