A függetlenségét szeretné elnyerni Degar



Ritkán hallott államok, amelyek a gyarmati idők legnagyobb vesztesei.A Földön több olyan nemzet is létezik, amelynek saját kormánya, útlevele, nyelve van, ám mégis alig hallottunk rólunk, pedig a mai napig azért harcolnak, hogy önálló nemzetként ismerjék el őket a világon minden táján.

Degar: A Vietnám hegyei között élő, vallásuk miatt sokáig üldözött keresztények szövetséget kötöttek a gyarmatosító franciákkal, akik független államként ismerték el őket 1946-ban. Degar saját császárt választott, aki 1954-ig uralkodott. Amikor a franciák távoztak, akkor a degariak az amerikai különleges egységgel kötöttek szövetséget, aminek értelmében, harcoltak a Vietkong ellen.

A kommunista győzelem miatt Degar mindent elvesztett, ezért sokan elmenekültek. A területen maradtak elnyomott etnikumnak vallják magukat, és próbálják visszaszerezni az államukat.

Észak-Epirusz: A 40 ezer fős görög etnikum megszenvedte az Albánia és Görögország közötti háborús állapotokat 1946 és 1986 között. A területen élő görögök Görögországhoz szeretnének csatlakozni, de egyelőre Észak-Epirusz autonóm terület.

Lakotah Köztársaság: Észak-Amerika középnyugati részén található Lakotah, ami átszeli Montana, Nebraska, Wyoming, Észak- és Dél-Dakota területét. Lakotah az őshazája a lakota sziú törzseknek, akikkel 1868-ban állapodott meg Washington arról, hogy jogokat kapnak a területre.

Az aranyláz idején azonban a kormány hagyta, hogy a törzseket elüldözzék a saját földjükről. 1998-ban ezt mélységes tisztességtelenségnek ítélte a Legfelsőbb Bíróság és 600 millió dollár kártérítést ítélt meg, de a lakoták kijelentették, hogy kivonulnak az Egyesült Államokból.

Abházia: Szinte az egész világ Grúzia tartományaként ismeri Abháziát, pedig véres háborúval szakadt el Grúziától 1992 és 1993 között. 1999-től kezdve az abháziaiak független államnak kiáltották ki magukat.

Chinland: Nagyjából 1,5 millió, különböző törzsekből származó ember él a területen, ami Mianmar nyugati szélétől, India és Banglades határa mentén található. A XVIII. század előtt Chinland nagy részeket uralt Mianmar, India és Banglades területéből, de a britek felforgatták Chinland jelenét és jövőjét.

A britek visszahúzódása után Chinlandet elnyelte Burma (ma Mianmar), de a mai napig harcolnak, hogy független államként ismerjék el őket.

Beludzsisztán: 1947. augusztus 11-én független nemzetté vált Beludzsisztán, legalábbis a beludzs nacionalisták azt állítják, hogy a távozó britek elismerték a területet, és az egy évvel később érkező Pakisztán illegálisan foglalta el Beludzsisztánt.

Máltai Lovagrend: Az eddigi államokkal ellentétben, a Máltai Lovagrendet az egész világon elismerik. A nemzetnek kétoldalú kapcsolatai vannak 105 országgal, állandó megfigyelő tagok az ENSZ-ben, és van saját útlevelük, de egy négyzetméternyi saját területük sincs. Napjainkban a Máltai Lovagrend két épületet birtokol Rómában. A 13 500 fős nemzet nem akarja visszaszerezni Máltát, ugyanis inkább humanitárius munkát végeznek.

A Lovagrend hosszú történelme a XI. században kezdődött, amikor a katolikus lovagok egy csoportja elfoglalta Máltát. Később, amikor elvesztették a területüket, Itáliába költöztek, ahol legitim nemzetként ismerték el a Máltai Lovagrendet.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló